Klar til kødfri serveringer? Det her skal du have i køkkenet for at lave velsmagende mad uden kød

Du vil gerne skære ned på kødet, men hvad skal kødet erstattes med? Ditte Ingemann, der har skrevet flere grønne kogebøger, guider til, hvilke basisvarer der skal være i skabet og fryseren, hvis du vil forsøge dig som flexi- eller vegetar

Linser

Linser kan blandt andet bruges til dahl, som er hurtigt at lave og smager godt. Det er også en nærende ret. De kan også koges og bruges i fyldige salater. De holder sig nemt i skabet, og du kan med fordel prøve både eksempelvis grønne linser, røde linser og belugalinser. 

Dahl med råkost

Indisk dahl

Lasagne med svampe og linser

Pastasauce med linser

Bønner og kikærter på brik eller dåse - klar til brug

Bønner og kikærter kan bruges i stedet for kød i en sammenkogt ret. Der findes mange forskellige slags bønner med forskellige egenskaber. Kidneybønner og sorte bønner er gode til chili sin carne. Limabønner er gode i sammenkogte retter, men kan også steges sprøde og bruges i salater. På supermarkedets hylder findes der efterhånden et utal af bønner, som er udblødt og kogt og derfor kan bruges med det samme.

Burritos med bønneragout

Bønneragout

Spinat i karrysauce med ristede butterbeans

Kikærtepande med kartofler og karry

Svampe, friske eller tørrede

Svampe har den klare fordel i vegetarmad, at de giver både struktur og umami. Når det ikke er sæson for svampe fra skoven, er det en god løsning med tørrede svampe, som udblødes i koldt vand over længere tid (det er mest klimavenligt) eller i kogende vand i kortere tid (det kan være nødvendigt i en travl hverdag). Svampe kan bruges i stedet for bacon i spaghetti carbonara, hvor de blot steges på en tør, hed pande. Tilsæt evt. lidt røget paprika. 

Pasta med svampe og æbler

Cannelloni med svampe og spinat

Friske forårsruller med svampe

Auberginer og græskar i sæson

Auberginer stegt i olie får umamismag. De kan bruges i burger (prøv evt. at stege aubergineskiver i olie og læg dem sammen om din favorit-burgerost), til pasta og i lasagne. Græskar fylder meget i maven og har et lavt indhold af både kalorier og kulhydrater. Det er nemt at bage mørt i ovnen, og så kan det holde sig uåbnet i op til 2 måneder. Bag det med olie og en god krydderiblanding med fennikelfrø, spidskommen, chili og hvidløg.

Rød karry med aubergine og tomat

Fyldig salat med stegt aubergine og majs

Grillede auberginer i olie

Råstegt græskar med hurtig harissa

Appelsin- og grønkålssalat med bagt græskar

Spicy græskarsuppe med marineret fennikel

Krydderier som spidskommen og stødt koriander - og røget paprika:

Spidskommen og tørret koriander giver meget smag og passer især godt til retter med bønner. 

… og røget paprika kan give en fornemmelse af røget kød. Lidt i hvert fald.

Kokosmælk

Kokosmælk er altid nemt at bruge sammen med resterne fra grøntsagsskuffen og enten ris eller nudler. Hav også gerne en karrypasta stående på køl, de holder meget længe og giver en fyldigere karrysmag end den tørrede, gule karry.

Rød karrysuppe med grønt, nudler og æg

Muslinger i kokossauce

På frost

Færdige falafler, fordi det er nemt at stege dem en dag, hvor det skal gå stærkt og kreativiteten ikke er så stor. Spis dem f.eks. i pitabrød. Spinat og edamamebønner, fordi begge dele er sunde, og de kan spises i mange retter.

Pitabrød med fetacreme og falafel

Gratin med spinat og edamame

Bagte, søde kartofler med edamame

Fuldkornspasta med spinat og rodfrugter

Soltørrede tomater

Modne tomater, der mister det meste af deres vandindhold efter at have tilbragt størstedelen af deres tørretid i solen og dermed får en meget koncentreret smag. Soltørrede tomater er gode at bruge i for eksempel gryderetter, da de har masser af umami. Soltørrede tomater på glas med olivenolie er lækre, men bruger du tørrede tomater, så sørg for at udbløde dem inden brug.

Gazpacho af soltørret og frisk tomat

Hummus med soltørrede tomater

Miso

Miso er en fermenteret japansk pasta. Ordet miso betyder ’fermenteret bønne’, og miso består mestendels af sojabønner, men indeholder også ris, byg eller andet korn. Der findes mange typer af miso. Det er forskelligt, hvilken kornart der er anvendt, og hvor længe produktet har fået lov at gære. Miso giver en god, dyb smag til maden, er en naturlig smagsforstærker og bidrager med umami. Miso bruges ofte i forbindelse med suppe, men kan også bruges i dressinger, marinader og gryderetter.

Misosuppe

Misosuppe med grøntsager og kammuslinger

Halloumi

Halloumi er en cypriotisk ostespecialitet, som holder formen, når den grilles eller steges. Osten er saltet og har masser af smag, og den er derfor god til salater og sandwich – eller som ’bøf’ i din burger. Kan du ikke skaffe halloumi, så prøv at kigge efter grillost, som minder meget om halloumi i både smag og konsistens.

Pitabrød med halloumi

Lun speltsalat med halloumi

Stegt halloumi- og couscoussalat med granatæble

Umami - i form af f.eks. tomater, soja eller tang

Umami er en af de fem grundsmage, og det er oftest den smag, kødspisere vil savne i vegetarmad. Den findes i mange fødevarer, blandt andet tomater, tang og sojasauce.

Her kan du læse mere om, hvordan du får umami i dine kødfri retter.