Sådan får du gærmængde og hævetid til at passe sammen

Der er gode grunde til at bage med lang hævetid og lille gærmængde. Smagen udvikler sig og bliver mere interessant og kompleks. Se forskellen på mængden af gær og hævningstiden i videoen.

Der er gode grunde til at bage med lang hævetid og lille gærmængde. Smagen udvikler sig og bliver mere interessant og kompleks, mens gæren får god tid til at arbejde. Man har også garanti for, at det færdige brød ikke får den lille bismag af gær, som man kan risikere efter en halv times lynhævning.

 

Her er nogle retningslinjer for, hvor meget gær du skal bruge, så tid og gær passer sammen:

  • 4 g gær passer til hævetid på køl natten over
  • 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur
  • 25 g gær passer til en time i stuetemperatur
  • 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur

Der kan naturligvis stadig bages gode brød, selvom du ikke har natten til rådighed. 

 

I denne video kan du se forskellen på 12 g, 25 g og 50 g i stuetemperatur.

Dejen er en nem dej som består af følgende udover de forskellige mængder af gær. 

  • 250 g mel
  • 3 dl vand
  • 1 tsk salt

Artiklen er første gang publiceret  i 2014 med en artikel skrevet af  Inger Abildgaard