Redaktionen anbefaler






Indersiden af et metallåg på marmelade eller drikkevarer kan være foret med bisphenol-A. Derfor bør du ikke lade dine madvarer ligge på køleskabshylden.
Nogle producenter mærker med det hormonforstyrrende stof bisphenol-A på plastprodukter og emballage, men der er ikke mærkningspligt. Kig alligevel efter mærker som ”Bisphenol-A fri” eller ”BPA-fri”. Nogle plastprodukter er mærket i bunden med en genbrugstrekant. Hvis trekanten har tallet syv i midten, kan plasten indeholde bisphenol-A.
Bisphenol-A er forbudt til emballage til fødevarer til børn under 3 år. Det betyder, at der ikke må være bisphenol-A i lågene på eksempelvis babymad.
I Danmark er bisphenol-A også forbudt i alle fødevarekontaktmaterialer til børn under 3 år. For eksempel må sutteflasker ikke indeholde bisphenol-A
Bisphenol-A findes ikke i plastflasker til vand, øl eller sodavand, men kan findes i plast og plastflasker af typen polycarbonat. Det gælder for eksempel beholdere til vandkøling. Polycarbonat kendes på, at det er et ubøjeligt og klart materiale. Drik vand fra hanen – og hæld vandet op i et glas.
Bisphenol-A kan findes i lakken på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer, lakken på indersiden af metallåg og kapsler til glasemballage, men også på kasseboner.
Lad derfor dine drikkevarer, marmelader og lignende stå op på køleskabets hylder. Så kommer fødevaren ikke i kontakt med låget. Og køb mad på glas frem for på konservesdåse, hvis dåsen ikke er garanteret BPA-fri.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10