Undgå bisphenol i maden: Derfor skal glasset med fødevarer stå op i køleskabet

I mange emballager kan der være brugt bisphenol-A (BPA), der er mistænkt for at påvirke sundhed og miljø. Emballagen skal ikke mærkes, hvis der er brugt BPA. Samvirke har samlet nogle forholdsregler, du kan tage, hvis du vil mindske risikoen for at udsætte dig selv og familien for bisphenol-A.

Indersiden af et metallåg på marmelade eller drikkevarer kan være foret med bisphenol-A. Derfor bør du ikke lade dine madvarer ligge på køleskabshylden.

Gode råd: Mindsk risikoen for bispehnol-A

  • Du reducerer risikoen for bisphenol A, når du køber uemballerede, friske fødevarer eller produkter, der er emballeret på karton, plast eller glas. 
  • Køb også frosne fødevarer i stedet for dåsekonserves. 
  • Kassér slidte eller revnede plastemballager. 
  • Brug emballage til det, den er beregnet til. 
  • Tilbered ikke fødevarer i dåsen. Dåser, der opvarmes, kan afgive skadelige stoffer fra lakken på indersiden af dåserne eller fra trykfarven på ydersiden af dåserne. 
  • Vask hænder, når du har håndteret kvitteringer. 
  • Opbevar altid fødevarer i glas stående. Så kommer fødevaren ikke i kontakt med evt. bisphenol-A i låget.

 

Hold øje med mærker

Nogle producenter mærker med det hormonforstyrrende stof bisphenol-A på plastprodukter og emballage, men der er ikke mærkningspligt. Kig alligevel efter mærker som ”Bisphenol-A fri” eller ”BPA-fri”. Nogle plastprodukter er mærket i bunden med en genbrugstrekant. Hvis trekanten har tallet syv i midten, kan plasten indeholde bisphenol-A.  

Bisphenol A må ikke være i sutteflasker

Bisphenol-A er forbudt til emballage til fødevarer til børn under 3 år. Det betyder, at der ikke må være bisphenol-A i lågene på eksempelvis babymad. 

I Danmark er bisphenol-A også forbudt i alle fødevarekontaktmaterialer til børn under 3 år. For eksempel må sutteflasker ikke indeholde bisphenol-A

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold øje med polycarbonat

Bisphenol-A findes ikke i plastflasker til vand, øl eller sodavand, men kan findes i plast og plastflasker af typen polycarbonat. Det gælder for eksempel beholdere til vandkøling. Polycarbonat kendes på, at det er et ubøjeligt og klart materiale. Drik vand fra hanen – og hæld vandet op i et glas. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se indersiden af dåsen

Bisphenol-A kan findes i lakken på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer, lakken på indersiden af metallåg og kapsler til glasemballage, men også på kasseboner. 

Lad derfor dine drikkevarer, marmelader og lignende stå op på køleskabets hylder. Så kommer fødevaren ikke i kontakt med låget. Og køb mad på glas frem for på konservesdåse, hvis dåsen ikke er garanteret BPA-fri. 

Læs mere om