Sådan undgår du skadelige kemikalier på børneværelset
1. Sørg for jævnlig rengøring på børneværelset
Indeholder legetøj skadelige, kemiske stoffer, kan stofferne frigives og sætte sig fast på støvpartikler. For at mindske børns eksponering over for skadelig kemi er det vigtigt at gøre børneværelset helt rent. Husk også kasser med legetøj og lignende. Vask eventuelt plastlegetøj i opvaskemaskinen, så du får mest muligt støv af legetøjet.
2. Ældre plastlegetøj skal kasseres
Mange forældre og bedsteforældre har gemt deres eget yndlingslegetøj og givet det videre til børn og børnebørn i familien. En sød tanke, men gammelt legetøj af plast, der er fra før 2007, bør kasseres. Indtil 2007 var det nemlig tilladt at bruge ftalater i legetøj.
Sådan får du et godt indeklima
Det er ikke kun kemikalier, der er et problem på børneværelset. Husk også at lufte ud 3 gange dagligt. Sørg for, at der er gennemtræk, når du lufter ud. Sørg for at lukke døren til børneværelset, når du steger, bruger ovnen, brænder stearinlys eller fyrer i brændeovn. En lukket dør mindsker mængden af små sodpartikler i børneværelset.
Lad døren til børneværelset stå åbent om natten, så CO2-koncentrationen ikke bliver for høj.
Har dit barn eller barnebarn overtaget en gammel barbie, ninja turtles-figurer, actionmen eller andet legetøj, der har mere end 10 år på bagen, kan du risikere, at legetøjet indeholder ftalater.
»Mit råd vil være, at man ikke bør bruge legetøj, hvis det er fra før 2007. Legetøjet bør altså kasseres, selvom det er trist,« siger biolog Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.
3. Køb ikke PVC
Undgå produkter, som er lavet af eller indeholder PVC. Spørg i butikken, om ting, du køber til børneværelset, indeholder PVC, før du køber det. PVC er et meget anvendt plastmateriale. Det er som udgangspunkt et hårdt materiale og er derfor næsten altid blødgjort med ftalater, hvis det kommer i blød form. PVC findes blandt andet i tryk på børnetøj, store badebassiner til børn, voksduge, gummistøvler og luftmadrasser.
4. Smid krammedyr, plastbolde og dukker med flammehæmmere ud
Indtil 2016 har det været tilladt at bruge 3 forskellige flammehæmmere i legetøj og produkter til børn.
»Man kan desværre ikke vide med sikkerhed, hvilke produkter der indeholder flammehæmmere. De tre flammehæmmere blev ofte brugt i det, der hedder PUR-skum. Skummet kan for eksempel være brugt i krammedyr, madrasser, puslepuder, ammepuder, bløde plastdukker og bløde plastbolde,« siger Lone Mikkelsen.
5. Køb skumprodukter uden flammehæmmere
Vær opmærksom på produkter til børn, som indeholder skum - eksempelvis madrasser, autostole, bæreseler og puslepuder. Der kan være fosforbaserede flammehæmmere i disse produkter
Inden du køber gardiner, tæpper, babyalarmer, spilkonsol og skærme til børneværelset, så tjek, at der ikke er anvendt flammehæmmere i produktet. Spørg i butikken.
6. Vær ekstra opmærksom, når du køber ting til børnene i udlandet
EU-regler forbyder seks specifikke ftalater i legetøj til børn op til 14 år, hvis legetøjet er CE-mærket som legetøj. Derfor kan du være ret sikker på, at de pågældende 6 ftalater ikke findes i legetøj fra EU. Produkter fra lande uden for EU er ikke nødvendigvis omfattet af samme skrappe regler, og derfor skal du være opmærksom på, hvilke regler der gælder for kemikalier i legetøj i andre lande, før du køber legetøj på eksotiske hjemmesider eller på rejsen til Østen.
Kilde: Det Økologiske Råd.