Skal stinkende sportstøj vaskes i dyrt specialvaskemiddel?
Sved lugter ikke, men det kan tøjet komme til
Sved lugter ikke. Som udgangspunkt. Det er først, når sveden kommer i kontakt med bakterierne i eksempelvis armhulen, at den kommer til at lugte. Og så kan lugten sætte sig i sportstøjet.
Sportstøj af polyester har den egenskab, at det er svedtransporterende, så huden ikke bliver våd. Til gengæld ender lugten i tøjet, og en del firmaer har slået sig op på at lave vaskemiddel specielt til sportstøj.
Læg tøjet i blød i syreopløsning
Det er dog ikke nødvendigt at bruge de ekstra penge på særligt vaskemiddel; med dit almindelige vaskemiddel og sund fornuft kan du undgå lugtende sportstøj.
Skulle du alligevel have sportstøj, du ikke kan få lugten ud af, kan du lægge det i blød i en halv time i en opløsning med eddikesyre eller citronsyre, som blandes i vand i forholdet 1:20 (eksempelvis ½ dl syre til 1 liter vand). Det kan også være en Rodalon-opløsning i forholdet 1:10 med Rodalon Indendørs, men i forhold til din egen sikkerhed og miljøet er eddike- eller citronsyreopløsningerne klart at foretrække.
Andre typer af tøj
Bruger du sportstøj af elastan, skal du være opmærksom på, at det ikke kan tåle 60℃. Sportstøj af bomuld kan tåle kogevask.
Der findes også sportstøj i uld, som har den fordel, at det er selvrensende til en vis grad og også kan absorbere meget væske. Proteinstoffet kreatin i uld hindrer, at bakterierne og duftstofferne bliver udviklet. Så det skal også bare ud at hænge. Tøj af uld tåler i øvrigt ikke samme behandlinger som andre typer af tøj, heriblandt maskinvask med varmt vand.
6 tips til at undgå stinkende sportstøj
1. Det er meget vigtigt, at du tager dit brugte sportstøj op af tasken og hænger det til tørre. Allerhelst udendørs, men det kommer vi tilbage til.
2. Brug vaskepulver til hvidt tøj indimellem, hvis du ikke bruger det til dit sportstøj normalt. Colorvaskemiddel kan lukke porerne i tøjets mikrofibre og på den måde lukke bakterierne inde. I hvidvaskemiddel er der pga. blegemidlet iltende stoffer, som vil medføre en reaktion i molekylerne og dermed slå duftstofferne i stykker, så de ikke lugter længere. Vask i øvrigt med pulver, da der ikke er blegemiddel i flydende vaskemiddel.
3. Fravælg deodorant og vaskepulver med parfume. Kombinationen af parfume fra vaskemidlet og deodoranten kan også få tøjet til at lugte.
4. Har dit sportstøj af polyester tendens til at lugte, kan det med fordel vaskes på 60℃ i ny og næ. Også selvom der står i anvisningen, at det kun tåler 40℃.
5. Sig nej til tørretumbling. Når du hænger tøjet udendørs i den friske luft, så bruger du vind og solenergi til at tørre det, men også UV og ozon fra solen har desinficerende effekt. Og faktisk kan du nogle gange ”lufte dig” til sportstøj uden svedlugt.
6. Det er også vigtigt, at dit sportstøj bliver helt tørt. Meget sportstøj og fleecetøj kan komme til at lugte, fordi det ikke bliver helt tørt. Bakterierne formerer sig, når det er fugtigt, og bare fordi det føles tørt på overfladen, kan det sagtens være fugtigt indeni.
Kilde: Rengøringsekspert på Bolius, pensioneret lektor, Anne Grete Rasmussen, FruGrøn.dk