Redaktionen anbefaler






Hæld fedtet fra f.eks. bacon over i en brugt mælkekarton, stanniol eller andet eksisterende affald, der kan tåle varmen, før det størkner.
Nej. Du skal ikke ty til den nemme løsning og hælde dit fedt fra madlavningen ud i køkkenvasken. Det risikerer at stoppe afløbet - eller din egen eller den offentlige kloak. Det kan dermed munde ud i en ekstraregning for dig eller for kommunen.
Alt efter hvilken form for fedtstof, du har brugt til madlavningen, kan du gøre følgende:
Olie størkner ikke efter brug, så her kan du med fordel gøre sådan:
Obs. Vær opmærksom på affaldssorteringen i din kommune. Tjek regler og anvisninger i din kommune for bortskaffelse af fedtstof sammen med fx pap, stanniol eller lignende, du "gemmer" brugt fedtstof i. Oftest vil fedstoffet kunne smides i bioaffald, mens pap, køkkenrulle mm. skal i restaffald.
LÆS OGSÅ: Kan kaffegrums rense afløbet?
Et stoppet afløb kan være rigtigt irriterende. Derfor er det godt at forebygge stoppede afløb ved at hælde en kedel næsten kogende vand i afløbet et par gange om ugen.
Er dit afløb bare lidt stoppet af fx fedt, kan du prøve at hælde lidt almindelig opvaskemiddel i afløbet. Det kan være med til at opløse fedtet. Brug evt. også en smule bagepulver sammen med opvaskemidlet.
Ellers er den gode gamle svupper din ven i nøden her.
Hjælper det stadig ikke, må du i gang med at skille rørene ad og rense afløbet på den hårde måde, nemlig ved at fjerne fedt-proppen manuelt.
Kemiske rensemidler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin skal du helst undgå. Både af hensyn til miljøet, men også fordi fx kaustisk soda på sigt kan udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte, og fordi klorin ikke opløser propperne.
LÆS OGSÅ: Vedligeholdelse af afløb
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10