Klar til kødfri serveringer? Det her skal du have i køkkenet for at lave velsmagende mad uden kød
Linser
Linser kan blandt andet bruges til dahl, som er hurtigt at lave og smager godt. Det er også en nærende ret. De kan også koges og bruges i fyldige salater. De holder sig nemt i skabet, og du kan med fordel prøve både eksempelvis grønne linser, røde linser og belugalinser.
Dahl med råkost
Indisk dahl
Lasagne med svampe og linser
Pastasauce med linser
Bønner og kikærter på brik eller dåse - klar til brug
Bønner og kikærter kan bruges i stedet for kød i en sammenkogt ret. Der findes mange forskellige slags bønner med forskellige egenskaber. Kidneybønner og sorte bønner er gode til chili sin carne. Limabønner er gode i sammenkogte retter, men kan også steges sprøde og bruges i salater. På supermarkedets hylder findes der efterhånden et utal af bønner, som er udblødt og kogt og derfor kan bruges med det samme.
Burritos med bønneragout
Bønneragout
Spinat i karrysauce med ristede butterbeans
Kikærtepande med kartofler og karry
Svampe, friske eller tørrede
Svampe har den klare fordel i vegetarmad, at de giver både struktur og umami. Når det ikke er sæson for svampe fra skoven, er det en god løsning med tørrede svampe, som udblødes i koldt vand over længere tid (det er mest klimavenligt) eller i kogende vand i kortere tid (det kan være nødvendigt i en travl hverdag). Svampe kan bruges i stedet for bacon i spaghetti carbonara, hvor de blot steges på en tør, hed pande. Tilsæt evt. lidt røget paprika.
Pasta med svampe og æbler
Cannelloni med svampe og spinat
Friske forårsruller med svampe
Auberginer og græskar i sæson
Auberginer stegt i olie får umamismag. De kan bruges i burger (prøv evt. at stege aubergineskiver i olie og læg dem sammen om din favorit-burgerost), til pasta og i lasagne. Græskar fylder meget i maven og har et lavt indhold af både kalorier og kulhydrater. Det er nemt at bage mørt i ovnen, og så kan det holde sig uåbnet i op til 2 måneder. Bag det med olie og en god krydderiblanding med fennikelfrø, spidskommen, chili og hvidløg.
Rød karry med aubergine og tomat
Fyldig salat med stegt aubergine og majs
Grillede auberginer i olie
Råstegt græskar med hurtig harissa
Appelsin- og grønkålssalat med bagt græskar
Spicy græskarsuppe med marineret fennikel
Krydderier som spidskommen og stødt koriander - og røget paprika:
Spidskommen og tørret koriander giver meget smag og passer især godt til retter med bønner.
… og røget paprika kan give en fornemmelse af røget kød. Lidt i hvert fald.
Kokosmælk
Kokosmælk er altid nemt at bruge sammen med resterne fra grøntsagsskuffen og enten ris eller nudler. Hav også gerne en karrypasta stående på køl, de holder meget længe og giver en fyldigere karrysmag end den tørrede, gule karry.
Rød karrysuppe med grønt, nudler og æg
Muslinger i kokossauce
På frost
Færdige falafler, fordi det er nemt at stege dem en dag, hvor det skal gå stærkt og kreativiteten ikke er så stor. Spis dem f.eks. i pitabrød. Spinat og edamamebønner, fordi begge dele er sunde, og de kan spises i mange retter.
Pitabrød med fetacreme og falafel
Gratin med spinat og edamame
Bagte, søde kartofler med edamame
Fuldkornspasta med spinat og rodfrugter
Soltørrede tomater
Modne tomater, der mister det meste af deres vandindhold efter at have tilbragt størstedelen af deres tørretid i solen og dermed får en meget koncentreret smag. Soltørrede tomater er gode at bruge i for eksempel gryderetter, da de har masser af umami. Soltørrede tomater på glas med olivenolie er lækre, men bruger du tørrede tomater, så sørg for at udbløde dem inden brug.
Gazpacho af soltørret og frisk tomat
Hummus med soltørrede tomater
Miso
Miso er en fermenteret japansk pasta. Ordet miso betyder ’fermenteret bønne’, og miso består mestendels af sojabønner, men indeholder også ris, byg eller andet korn. Der findes mange typer af miso. Det er forskelligt, hvilken kornart der er anvendt, og hvor længe produktet har fået lov at gære. Miso giver en god, dyb smag til maden, er en naturlig smagsforstærker og bidrager med umami. Miso bruges ofte i forbindelse med suppe, men kan også bruges i dressinger, marinader og gryderetter.
Halloumi
Halloumi er en cypriotisk ostespecialitet, som holder formen, når den grilles eller steges. Osten er saltet og har masser af smag, og den er derfor god til salater og sandwich – eller som ’bøf’ i din burger. Kan du ikke skaffe halloumi, så prøv at kigge efter grillost, som minder meget om halloumi i både smag og konsistens.
Pitabrød med halloumi
Lun speltsalat med halloumi
Stegt halloumi- og couscoussalat med granatæble
Umami - i form af f.eks. tomater, soja eller tang
Umami er en af de fem grundsmage, og det er oftest den smag, kødspisere vil savne i vegetarmad. Den findes i mange fødevarer, blandt andet tomater, tang og sojasauce.
Her kan du læse mere om, hvordan du får umami i dine kødfri retter.