Må bærrene koges i egen emballage?

Det anbefales at koge frosne bær, før de bruges, da der kan sidde bakterier på bærrene. Det frarådes til gengæld at koge dem i den pose, de er købt i.

Frosne bær bør ikke koges i egen emballage

?

Jeg bruger næsten dagligt bær fra supermarkedets fryser, hvor jeg køber ind til f.eks. en uge og opbevarer dem i egen fryser imens. Nu har jeg fået betænkeligheder ved, om jeg skal koge bærrene først. Hvis dette er et must, kan jeg så koge bærrene i den plastemballage, de købes i? Det ville bevare de gode ting fra bærrene i posen samt lette processen, da jeg så kan gøre det, så snart jeg kommer hjem, og efterfølgende genfryse bærrene i oprindelig emballage.

René Fischer

Svar fra Leif Skibsted

De plastposer, som frosne bær sælges i, er ikke fremstillet til at kunne tåle kogning, så det må frarådes at bruge dem som kogeposer på grund af risiko for afsmitning til bærrene. Kog hellere kortvarigt i en gryde eller i en mikrobølgeovn, og frys derefter de kogte bær i en frostpose.  

Man løber altid en risiko for at blive syg af at spise frosne bær i desserter og på yoghurt uden at give dem et kort opkog. Risikoen er dog lille og er blevet mindre i de senere år, da frugtavlerne er blevet mere omhyggelige med at forhindre såkaldt human forurening fra afføring og urin. Fødevarestyrelsen anbefaler dog fortsat, at frosne bær koges kortvarigt før brug, og det skriver Coop derfor på emballagen. I modsætning til frysning ødelægger et kort opkog norovirus, som er den hyppigste årsag til maveinfektion, og som kan være alvorligt for svækkede personer.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bær, #emballage, #sundhed og #viden