Gode ideer til børnenes hapser til 10-frikvarteret

Det første frikvarter i skolen ligger gerne omkring klokken 10. Derfor hedder den lille snack, hapser eller mellemmad, børnene spiser her, forståeligt nok 10’er-mad. Der er tit gået 3 timer siden morgenmaden, og der er stadig lidt tid til frokosten, så der skal et eller andet i skrutten, så der også er energi og koncentrationsevne til de næste lektioner.

Den lille sult

Nogle børn spiser meget morgenmad, mens andre lige skal i gang, før de rigtig bliver sultne. Uanset hvilken gruppe dit barn tilhører, er 10’er-maden vigtig. Det kan være lang tid at gå og være sulten frem til spisefrikvarteret mellem 11 og 12. 10’er-maden bør være nem at spise på farten, da det også er vigtigt, at barnet har tid til at få luft og bevægelse i frikvarteret. Klik videre og se nogle af Samvirkes bud på gode opskrifter til 10’er-maden.

Boller med eller uden pålæg

Et af de absolut nemmeste bud på en god 10’er-mad er en dejlig bolle. Den kan naturligvis købes i supermarkedet, men du kan også bage en stor portion og have liggende i fryseren, så I bare tager friske forsyninger op, aftenen før de skal bruges. Tilsæt rosiner, nødder eller revet gulerod/æble/squash til din yndlingsopskrift for at få mere smag. Eller brug en af disse opskrifter: 

Gode boller
Spelt- og valnøddeboller
Safranboller
Fuldkornsboller
Boller med ost
Morgenboller

Knasende snacks

Den lille sult kan også klares med knækbrød eller knasende brødstænger, som du får opskrifter på her:

Brødstænger
Sour cream and onion-stænger

Sødt og sundt brød

Uhm, små bidder brød med frugt, tørrede bær og nødder kan også et og andet. Sørg for, at boller og brød er pakket i emballage, der holder på fugten. Og hellere skære lidt flere, mindre stykker ud end risikere, at der ryger et par mundfulde i skraldespanden, fordi stykket var for stort. 

Frugtbrød
Svensk honningbrød
Brød med abrikos og mandler

Pizza

Pizza er nemt at lave, nemt at have med og nemt at spise. Lav en stak minipizzaer til fryseren og tag dem blot ud, aftenen før de skal med i skoletasken. Spring over, hvor gærdet er lavest ved at bruge færdig pizzadej, tortillas eller pitabrød i stedet for selv at lave dejen.

Minipizzaer
Spinat- og hvidløgsbrød

Pølsehorn

Pølsehorn er bare en all time klassiker, og det er faktisk ganske nemt at lave gode, saftige pølsehorn. Også her kan det betale sig at lave en god, stor portion og fylde fryseren op. 

Klassiske pølsehorn
Snackpølser og pinjekerner
Citronmayo og karry
A la pizza

Frugtsalat

Det er let at lægge et æble, en nektarin eller en banan i tasken, og frugt vækker da også glæde hos de fleste børn. Prøv at overraske på en kedelig onsdag med en frugtsalat pakket i en lille bøtte med låg eller et gammel syltetøjsglas, hvis du ved, barnet ikke kaster med tasken.  

Frugtsalat med chokolade
Frugtsalat med kokosdrys
Eksotisk frugtsalat

De lidt syndige muligheder

Her er det en god idé at sikre sig, at skolen ikke har en kostpolitik, der forbyder sukker, chokolade eller andre søde sager. Det er aldrig en god idé at fodre børnene med alt for meget sukker, men måske kan der være plads til en sød sag en enkelt gang om ugen?!

Müslikugler
Browniebarer
Bananmuffins