Sådan undgår - eller redder - du de mest klassiske fejl i køkkenet

Vi kan alle komme til at lave fejl i køkkenet, især når vi har travlt, og maden helst skulle have stået på bordet. Nogle fejl er vi selv skyld i, og dem skal vi bare lære at undgå. Andre fejl er mere at karakterisere som hændelige uheld, og dem skal vi lære at redde. Her får du Samvirkes hjælpende hånd mod fejl i køkkenet.

Når sovsen smutter

Når sovsen er god, kan den i princippet redde et helt måltid mad. Men så skal den altså også være god, og der er mange faldgruber. Sovsen kan både blive for salt, for fed, klumpet eller skilt. 

Sovsen er blevet for fed (video)

Sovsen er blevet for salt (video)

Sovsen er skilt (video)

Sovsen er klumpet

Når kødet kikser

Det behøver ikke være en videnskab at lave en god frikadelle, stege en kylling, så den bliver gylden og saftig eller tilberede et stykke fisk med stegeskorpe. Alligevel kikser kødet for os en gang imellem, og så er det godt at kunne finde fejlen og rette den. Om ikke andet så til næste gang. 

Sådan får kyllingen farve (video)

Sådan får fisken stegeskorpe (video)

Den perfekte hakkebøf

Den perfekte frikadelle

Den perfekte steg

Brug stegetermometret rigtigt

Når grøntsagerne bliver slatne

Det er formodentlig kun de færreste, der har lyst til at servere slatne eller overkogte grøntsager. Selvfølgelig er det bedst at koge asparges, broccoli og blomkål, så der er lige præcis det rette bid i. Mislykkes dette, er der dog hjælp at hente. 

Sådan redder du overkogte grøntsager (video)

Når dejen dør

Godt brød afhænger af en god dej, og den må hverken være for tør, for våd eller helt tung og uelastisk. De fleste gange kan dejen reddes igen.

Sådan redder du din dej 

Tjek på teen

At lave te er da bare at hælde kogende vand over nogle urter, er det ikke? Øh nej, det kræver faktisk en del opmærksomhed at brygge en kop velsmagende te. 

Perfekt te

Perfekte æg

»Han kan end ikke koge et æg,« siger man ofte lidt spottende, om venner eller familiemedlemmer, der har svært ved at lave mad. Det er ikke atomfysik at koge et æg, men det kan sagtens gå galt. Samvirke har indtil flere gode tips og at tilberede æg til perfektion: 

Det svære blødkogte æg

Kog ægget hårdt

Lav pæne pocherede æg

Den perfekte røræg

Smukke spejlæg

Styr på pasta, ris og kartofler

Pasta, ris og kartofler indgår i en stor andel af vores aftensmåltider, og derfor er det en god ting at kunne tilberede de 3 ting korrekt. Hårde ris, halvrå kartofler eller udkogt pasta kan nærmest spolere et helt måltid. 

Kog risene til perfektion (video)

Bliv en mester til at koge pasta (video)

Kog kartoflerne korrekt

...eller bag dem helt perfekte

Læs mere om