8 fejl, der dræber din hakkebøf

Falder bøffen fra hinanden eller koger den på panden, er der noget galt. Se, hvordan du skal ælte, forme og stege hakkebøffen, så den bliver sprød på overfladen og saftig indeni.
Nærbillede af hakkebøf

En hakkebøf skal have mindst lige så megen omhu som en engelsk bøf

1) Kødet er for magert

3-8% fedt i kødet er ikke godt at lave hakkebøf af. Du risikerer let, at bøffen bliver tør, når kødet er meget magert. Køb hellere hakkekød med 8-14% fedt eller kød med op til 22% fedt.

2) Bøfferne er for store

Brug ca. 100 gram kød til hver bøf. Du kan bruge en lille kaffekop – ikke et krus – til at måle kødet op i, eller du kan veje det på en vægt. Hvis bøfferne bliver for store, er det svært at stege dem færdige uden at brænde dem på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3) Kødet hænger ikke sammen

Kødet skal æltes, så det hænger sammen, ellers kan det ikke holde formen. Pres hver klump kød til hakkebøf i hånden, og form den som en snebold, kast den runde bold fra hånd til hånd 3-4 gange, så noget af luften presses ud, og kød og fedt arbejder sig ind i hinanden. Stop i tide, kødet skal ikke overæltes. Så bliver al luften nemlig presset ud af bøfferne, og de bliver kompakte.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4) Bøffen skrumper og trækker sig sammen på panden

Bøffen skal klemmes flad og hakkes på overfladen med en kniv – først på den ene led og så på den anden, det gør overfladen ensartet og giver bøffen den rigtige stegeflade. Bøffen skal være så flad som muligt, så den ikke trækker sig sammen under stegningen og bliver til en rund bold. Det er et gammelt husmodertrick at trykke den fladere i midten med en tommelfinger for at hjælpe den med at holde formen.

5) Bøffen revner på panden, og saften driver ud af siderne

Bøffen skal samles godt og formes rundt i kanten med en kniv, så den er glat og sammenhængende, og panden skal være varm. Fedtstoffet skal være bruset af, og det skal syde, så det kan høres, når bøffen lægges på.

6) Din bøf er rød indeni, og naboens er tørstegt

Form alle bøffer, så de er lige høje. Det har mindre betydning, at den ene måske har en større omkreds end den anden.

7) Bøfferne får ikke stegeskorpe, men står og koger på panden

Bøfferne skal steges på middel til høj varme, fedtstoffet skal syde hørligt, når bøfferne lægges på panden, og panden må ikke miste varmen undervejs. Når du har lagt 2 bøffer på panden, så vent med de næste 2, til panden igen er kommet op i temperatur.

Vend ikke alle 4 bøffer på en gang, så taber panden også varme. Hvis bøfferne koger i stedet for at stege, får de ikke stegeskorpe, og så koger al saften. Er du i tvivl om, hvor meget fedstof du skal bruge, så dæk hele bunden af panden med for eksempel lige dele olie og smeltet smør.

8) Du steger for længe eller for kort

Danish Meat Institute anbefaler, at temperaturen i hakkebøffen skal op på omkring 63 grader og holdes på det niveau i cirka 12 minutter. Det sker ved at lade bøffen ligge på den slukkede pande i 12 minutter. Så er bøffen rosa og sikker.

Stegetermometer er den sikre metode til at undgå, at bøffen enten er rå indeni eller er stegt helt tør, men har du ikke sådan et, kan du stege bøffen ved høj varme ca. 2 minutter på hver side.

Bøffen skal føles fjedrende og spændstig, når du trykker på den. Nogle sammenligner spændstigheden med det, du mærker, når du trykker på oversiden af din egen knyttede hånd lige på den bløde pude mellem tommel- og pegefinger.