æg

Perfekt blødkogt æg: Derfor skal ægget altid i kogende vand

Her slår det ikke fejl! I et perfekt blødkogt æg skal hviden være godt 82 grader, så er den fast. Blommen skal være mindre end 70 grader, så er den flydende og ægget er en kulinarisk nydelse.
Blødkogt æg i æggebærer på tallerken med brød.

Ægget skal i kogende vand, så hviden får varme nok til at blive fast, før varmen når blommen. Der er nok ingen diskussion om, at i et godt blødkogt æg er hviden fast og blommen flydende.

Kogende vand gør blommen flydende og hviden fast

Skal ægget i kogende vand eller koldt vand? Har du diskuteret fremgangsmåden med dine nærmeste, og synes du det går meget hurtigere at lægge ægget i koldt vand, så læs her: Ægget skal i kogende vand, så hviden får varme nok til at blive fast, før varmen når blommen. Blommen skal jo som bekendt være flydende i det perfekte æg.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan koger du ægget helt perfekt:

  1. Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med  låg over middel til høj varme. Dampen under låget i gryden, sørger for at temperaturen er ens og på 100 grader i hele gryden.
  2. Kom ægget forsigtigt i gryden, når vandet koger. I en kasserolle kan der være plads til 6 æg, der kan koges på en gang. Æggene må kun være i et lag. Æggene kan være i både størrelse L og XL, når bare de kun ligger i et lag.
  3. Læg låg på gryden, og fortsæt kogningen ved damp i 6 ½ minut.
  4. Tag låget af, og hæld koldt vand over æggene i gryden i ca. 30 sekunder. Tag æggene op og server dem.

Vidste du, at kolde, blødkogte æg fra køleskabet kan genopvarmes? Bring godt 1 cm vand i kog  - som ovenfor. Kom de kogte æg i og kog 3½ minut. 

Kilde: Metoden er udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America´s Test Kitchen og test i forbrugerkøkken af chefkonsulent Grethe Andersen, tidligere Landbrug & Fødevarer.