Perfekt blødkogt æg: Derfor skal ægget altid i kogende vand
Kogende vand gør blommen flydende og hviden fast
Skal ægget i kogende vand eller koldt vand? Har du diskuteret fremgangsmåden med dine nærmeste, og synes du det går meget hurtigere at lægge ægget i koldt vand, så læs her: Ægget skal i kogende vand, så hviden får varme nok til at blive fast, før varmen når blommen. Blommen skal jo som bekendt være flydende i det perfekte æg.
Sådan koger du ægget helt perfekt:
- Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg over middel til høj varme. Dampen under låget i gryden, sørger for at temperaturen er ens og på 100 grader i hele gryden.
- Kom ægget forsigtigt i gryden, når vandet koger. I en kasserolle kan der være plads til 6 æg, der kan koges på en gang. Æggene må kun være i et lag. Æggene kan være i både størrelse L og XL, når bare de kun ligger i et lag.
- Læg låg på gryden, og fortsæt kogningen ved damp i 6 ½ minut.
- Tag låget af, og hæld koldt vand over æggene i gryden i ca. 30 sekunder. Tag æggene op og server dem.
Vidste du, at kolde, blødkogte æg fra køleskabet kan genopvarmes? Bring godt 1 cm vand i kog - som ovenfor. Kom de kogte æg i og kog 3½ minut.
Kilde: Metoden er udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America´s Test Kitchen og test i forbrugerkøkken af chefkonsulent Grethe Andersen, tidligere Landbrug & Fødevarer.