Sådan koger du den perfekte kartoffel
1 Kog kartofler med skræl
Du beholder mest af kartoflernes smag og vitaminer, når du koger dem med skræl. Indholdsstofferne bliver i kartoflen. De kan ikke trænge igennem skrællen.
2 Skyl og skrub kartoflerne
Nye kartofler skal bare vaskes og måske skrubbes med en børste eller skrabes, hvis skindet hænger lidt fast.
3 Brug koldt vand med en håndfuld salt
Kogte kartofler får den bedste konsistens og går ikke så nemt i stykker, hvis du begynder kogningen i koldt vand tilsat en håndfuld salt. Salt fremhæver smagen og holder kartoflerne faste. Vandet skal dække kartoflerne. Det er en god idé med lidt krydderurter i vandet. Tilsæt for eksempel en stængel bladselleri eller løvstikke, som giver kartoflerne ekstra smag.
4 Skær de største kartofler over
Sørg for, at kartoflerne har samme størrelse, skær de store i mindre størrelse. Så koger de ens, og du undgår at få enten underkogte eller overkogte kartofler
5 Kog kartoflerne over middel varme
Kartofler skal ikke bulderkoge. Bring kartoflerne i kog over middel varme. Lad dem simre, til de er møre, 15 minutter alt efter størrelse. Stik i dem med spidsen af en urtekniv, og tjek, om de er møre. Knivspidsen skal nemt kunne glide ud af kartoflen igen. Ældre kartofler skal koge ca. 20- 30 minutter. Hæld kogevandet fra og pil dem.
Kilde: Ingeborg Suhr, Mia Kristensen