Snyd med aftensmaden - og spar tid
Færdig pizzadej
Pizzadej er en tidsrøver, fordi den skal hæve. Det skal en færdig dej ikke.
Køber du en færdig dej, kan du lave varianter af den klassiske pizza med tomatsovs, men du kan også smøre bunden med hytteost, lægge oliven og soltørrede tomater på, hvorefter du ruller dejen sammen og skærer den ud til pizzasnegle, som bages i ovnen.
Færdig tærtedej
Tærtedej er ikke svær at lave. Den kræver blot tre ingredienser foruden vand. Men dejen kræver lidt tid, og den kan du spare ved at købe færdig tærtedej, som ikke skal hvile. Husk at forbage, mens du gør fyldet klar.
Til tærter kan du også bruge filodej, som er mindre fed end tærtedej. Filodej er også let at bruge til minitærter, som du kan lave i metalmuffinforme. Sørg for at klippe dejen, så den passer til formene, og husk også her at hælde en æggemasse over dit fyld.
Filodejen kan også bruges til at bage pakker med både kød og grøntsager i. Maria Meldgaard foreslår, at du hakker en god chorizo, som du blander med flødeost og optøede grøntsager fra frost. Pak det hele ind i filodejen og sæt det i ovnen.
Hvilken dag er din ....-dag?
Færdig tomatsovs på glas er snyd, men Maria Meldgaard har altid et par glas stående.
»De dyreste er som oftest de bedste, for der er som regel mindre sukker i,« siger Samvirkes køkkenskribent.
Hun råder til at kigge på mængden af sukker og antallet af E-numre samt undgå smagsforstærkere, hvis du køber færdig tomatsovs på glas.
Færdig tomatsovs kan for eksempel bruges i bolognese, på pizza eller til en hurtig pastaret.
Høst i fryseren
Frosne grøntsager, der er blancherede, er klar til at komme i retten på nul komma fem. Du kan købe blomkål, broccoli, porrer, majs, ærter, bønner, spinat og mange andre gode grøntsager på frost. De kan også blendes og bruges i supper og dipper, og frysegrønt gør på den måde livet meget nemmere.
Her får du opskriften på en (måske verdens hurtigste) ret med frossen spinat.
Snittede grøntsager
Du kan spare en del tid ved at vælge grøntsager, der er vasket og snittet og klar til brug. Maria Meldgaard fremhæver de færdigvaskede og skivede champignon, hvor du slipper for jord på køkkenbordet.
Men rådet gælder også for blandt andet grønkål, gulerødder, rødbeder og forskellige salat- og kålblandinger samt finthakket blomkål.
Færdigt kød
De nemmeste frikadeller køber du færdige, men du kan også købe en god medisterpølse, som du åbner i den ene ende og trykker ud til frikadeller på panden. Skal det være lidt mere eksklusivt, så kan du købe and på dåse:
»Vi har jo flere kødprodukter, som er færdige. For eksempel er confiteret and på dåse verdens bedste produkt. Der er mad til så mange mennesker i sådan en dåse. Det skal bare varmes og er klar på ingen tid,« siger Maria Meldgaard.
Og sådan en gang confiteret and passer perfekt til friske forårsruller.
Bønner og linser uden ventetid
Selvfølgelig er der også en genvej til opskrifter med bønner, kikærter og linser, der ellers skal i blød. De fleste fås nemlig også på dåse eller karton og kan bruges med det samme efter afdrypning.
Det gælder for eksempel i denne skønne salat med butterbeans.
Mamas tomattamtam
Maria Meldgaard er mama derhjemme, og her er hendes opskrift på tomattamtam, der kan bruges i pasta, sandwich, som dip, eller hvad du mangler dyppelse til:
En stor dåse tomatkoncentrat blandes med en god sjat olivenolie, chili, hvidløg og basilikum. Får samme konsistens som chilipastaen på shawarmabaren, men bliver ikke så stærk.
Verdens hurtigste karrysovs
Karrysovs til boller i karry, kylling i karry - eller til at fylde med grøntsager og spise med ris eller nudler:
En dåse kokosmælk og en dl piskefløde hældes i en gryde. Tilsæt en tsk. karrypasta, en tsk. karrypulver og en hønsebouillonterning. Kog det op, og sovsen er klar. Kan smages til med citron- eller limesaft - eller æbleeddike.