Hjælp dine høns gennem vinteren: Det skal du være opmærksom på

Høns kan godt klare den danske vinterkulde, men du skal sørge for, at de kan komme i læ for vinden, og at der er områder i hønsegården, som er fri for sne. Fjerkrækonsulent hos SEGES Økologi Niels Finn Johansen fortæller her, hvad du som hønseejer skal være opmærksom på, når vinteren er over os.
Nogle høns går rundt i en hønsegård, hvor der ligger sne

Høns er ikke vilde med at gå rundt i sne. Ryd et stykke af hønsegården, så de kan komme ud og mærke jorden. 

Hjælp dine høns godt gennem vinteren 

Det er ikke noget problem at holde høns om vinteren, selvom kulden bider og dagslyset forsvinder. Men hvis du vil have glade og sunde høns, som bliver ved at levere friske æg, er der en række forhold, du skal være opmærksom på.

Det fortæller fjerkrækonsulent hos SEGES Økologi Niels Finn Johansen, som her kommer med en håndfuld gode råd, der hjælper dig og dine høns godt igennem vinteren.  

Ryd et stykke af hønsegården for sne

Nogle kunne måske være tilbøjelige til at tænke, at når det er koldt og der ligger sne udenfor, så skal hønsene ikke ud. Men det er en stor misforståelse. Hønsene skal have adgang til hønsegården – også i vintermånederne – ellers bliver de stressede. Du skal dog så vidt muligt sørge for at rydde et stykke af hønsegården for sne, for høns kan ikke lide at gå rundt i sneen. Brug kost og skovl eller lav et halvtag, som dækker af for sneen.

Undgå træk i hønsehuset

Hvis hønsene er sunde og raske, kan de som udgangspunkt sagtens klare de minusgrader, som en dansk vinter kan præstere. Men ligesom os mennesker er de følsomme over for træk og det, vi kalder for chill-faktoren, der kan få temperaturer til at føles meget lavere, end de er. Stil derfor noget afskærmning foran indgangs- og udgangshuller, så det ikke blæser så meget ind, og vær i øvrigt opmærksom på andre sprækker, hvor vinden kan presse sig igennem.

I nogle tilfælde – selv i små hønsehold – kan hønsene finde på at pille fjerene af hinanden. Hvis det er tilfældet med dine høns, skal du også være opmærksom på temperaturen i hønsehuset. I så fald bør den ligge på omkring 12 grader, så de fjerløse høns kan holde varmen.     

Vær dit ansvar bevidst

»Det er meget vigtigt at holde øje med, om hønsene har det godt. Når man har valgt at holde dyr, har man også en forpligtelse til, at velfærden er i orden.«

- Fjerkrækonsulent hos SEGES Økologi Niels Finn Johansen

Vandet kan fryse

Høns skal have vand hver dag. Det er vigtigt for deres trivsel. En halv dag uden vand kan være nok til, at de ikke lægger æg. Adgangen til vand og mængden af vand har desuden ofte betydning for, hvor meget føde hønsene kan æde. Sætter du vand ind om morgenen, som fryser til is i løbet af dagen, skal du altså sørge for at sætte nyt vand ind, så snart du kommer hjem fra arbejde. Alternativt kan du anskaffe dig f.eks. en varmeplade, som holder vandtemperaturen over frysepunktet.    

Sørg for, at der er tørt i hønsehuset

Når det er koldt og vådt, er der større risiko for, at strøelsen i hønsehuset bliver fugtig og smattet. Gør den det, skal du skifte den ud. Ellers stiger risikoen for, at der vokser bakterier i strøelsen, og at hønsene kan blive syge. 

Fjern mudder ved indgangslugen

Vintersjap kan give mudder. Hvis der bliver for pløret ved indgangslugen til hønsehuset, skal du sørge for at fjerne det og lægge noget frisk sand. Årsagen er, at der vokser bakterier i mudder, som hønsene kan komme til at slæbe med ind i hønsehuset, så de risikerer at blive syge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Suppler hønsenes kost med ekstra lækkerier

Det er svært for hønsene at gå og finde lækkerier i jorden, når det er koldt og frost. Så giv dem gerne dagligt lidt ekstra godter i form af f.eks. grøn salat, grønkål eller kogte majskolber som supplement til den øvrige kost. Det giver glade høns, og samtidig er både grønkål og salat godt for hønsenes tarmsundhed, mens majs har et højt energiindhold, der giver hønsene lidt mere at stå imod med i den kolde tid. Giver du dine høns et fuldfoder, der er balanceret med næringsstoffer, energi, vitaminer, proteiner og mineraler, får de, hvad de skal have – både sommer og vinter. Men derfor kan du jo godt være lidt ekstra god ved dem, når kulden bider.    

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug kunstigt lys til at ”forlænge” dagen

Fra naturens side lægger høns æg om foråret, hvor der er masser af føde til kyllingerne. De lægger altså ikke æg naturligt, når dagene bliver kortere. Med kunstigt lys kan man imidlertid snyde dem, så de fortsætter ægproduktionen, selvom dagslyset svinder. Sørg som tommelfingerregel for, at der er lys i hønsehuset i 14 timer om dagen. Det kan f.eks. være fra kl. 06.00 om morgenen til kl. 20.00 om aftenen. Det er meget vigtigt, at lyset tænder og slukker på samme tidspunkt hver dag. Det anbefales derfor at købe en timer, som selv tænder for lyset om morgenen og slukker om aftenen. Det kunstige lys betyder desuden, at hønsene kan nå at indtage en større mængde føde i løbet af dagen. Men set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er de ikke afhængige af en lampe i hønsehuset. De sætter blot aktiviteten og ægproduktionen ned, hvis ikke du ”forlænger” dagen med det kunstige lys.