Må jeg genopvarme mad flere gange? Ja, og det kan endda forlænge madens holdbarhed

Det er en myte, at man ikke må genopvarme en gryderet mere end en gang. Og faktisk forlænger du holdbarheden, hver gang du gør det. Men opvarmer du en ret mere end 2-3 gange, bliver den kedelig og mister sin næringsværdi.
Chili con carne med lime, ost og chips

Pynt ikke hele retten med friske krydderurter, men nøjes med at drysse det på din egen portion. Friske krydderurter er ikke varmebehandlede, og derfor kan evt. jordbakterier formere sig i retten efterfølgende, hvis der er noget til overs.

Du kan godt genopvarme en gryderet flere gange

De færreste har betænkeligheder ved at genopvarme en chili con carne eller en anden gryderet fra weekenden midt på ugen, hvis den da ellers har været opbevaret korrekt i køleskabet ved maks. 5 grader. Ja, og ofte bliver en gryderet jo kun bedre af at stå og trække, fordi smagen udvikler sig. Men hvad nu, hvis der stadig er noget chili con carne tilovers, efter at man har nydt retten anden gang? Kan man opvarme den en gang mere nogle dage efter og stadig spise den uden bekymring? 

Ja, lyder svaret fra Mia Irene Kristensen, der er adjunkt ved Ernæring og Sundhed på Københavns Professionshøjskole.

»Det vigtige er, at maden opvarmes til minimum 75 grader i hele retten – ikke kun i siderne eller bunden. Derfor er det vigtigt at røre rundt i gryden undervejs. Samtidig er det afgørende at få kølet retten ned hurtigt efter tilberedning,« siger hun.

Nedkøl maden hurtigt

For at hæmme udviklingen af skadelige bakterier i maden er det vigtigt, at den bliver nedkølet til køleskabstemperatur hurtigst muligt efter tilberedning – og altid inden for 3 timer. Sørg samtidig for at opbevare maden hygiejnisk og i en beholder eller en gryde, der er beregnet til formålet. Og del gerne større portioner op i mindre.  

Holdbarheden forlænges ved hver opvarmning

Faktisk forlænger du madens holdbarhed, når du varmer den op igen, fordi opvarmningen slår de fordærvende og sygdomsfremkaldende bakterier ihjel. Man kan sige, at maden bliver ‘nulstillet’ rent bakteriemæssigt, forklarer Mia Irene Kristensen.

En sammenkogt ret kan som tommelfingerregel holde sig 3-4 dage i køleskab. Men varmer du den op igen på 4.-dagen, vil den således kunne holde sig yderligere 3-4 dage på køl. Og sådan kan man i teorien blive ved, uden at det medfører en sundhedsrisiko.

Lugt, snus og smag

Brug din sunde fornuft og sørg for at snuse og smage på mad, der har stået nogle dage på køl. Hvis den lugter, smager mærkeligt, er muggen eller ser slimet ud, skal du ikke spise den.

Maden bliver kedelig efter flere opvarmninger

Holdbarhed er imidlertid mere end et spørgsmål om mængden af skadelige bakterier i maden, understreger Mia Irene Kristensen. Man skal være opmærksom på, at ved hver genopvarmning mister maden både vitaminer og næring, og samtidig ændrer konsistensen sig mærkbart. Alt efter hvilke råvarer der indgår i retten, er 2-3 genopvarmninger derfor umiddelbart maksimum, før maden ikke er værd at spise længere, vurderer hun.

Udnyt tomatsuppen over flere dage

Har du noget tomatsuppe tilovers, kan du sagtens genopvarme det dagen efter. Men du kan også fint lade den indgå i en pastaret et par dage efter. Er der rester fra pastaretten, kan de sidenhen gratineres i ovnen. På den måde mindsker du madspild og bibeholder samtidig kvaliteten i maden ved tilføjelsen af de friske råvarer.  

Frys hellere gryderetten ned i små portioner

Hvis du ved, at du laver så stor en portion af en gryderet, at der er mad nok til 2-3 måltider, vil det være mest fordelagtigt at fryse maden ned i mindre portioner og nøjes med at tage det op, du faktisk spiser. Og får du alligevel taget en for stor portion op af fryseren, er der altså ikke noget i vejen for at gemme, hvad der er tilovers, i  køleskabet og genopvarme det nogle dage senere. 

Kilde: Adjunkt ved Ernæring og Sundhed på Københavns Professionshøjskole Mia Irene Kristensen 

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement

Læs mere om