De 7 kostråd: Sådan bruger du de nye kostråd i dine hverdagsretter
Kostråd 1: Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Vi skal spise varieret mad med mange forskellige grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. De forskellige grøntsager, bælgfrugter m.m. kan suppleres med fisk, æg, mejeriprodukter, planteolier og en mindre mængde kød.
Her er 3 opskrifter på planterige retter:
One pot med butternut og tikka-masala
Chili sin carne
Dahl med råkost
Kostråd 2: Spis flere grøntsager og frugter
Vi skal spise forskellige grøntsager og frugter. Grove grøntsager som ærter, gulerødder og blomkål er særligt rige på vitaminer, mineraler og kostfibre.
Her er 3 opskrifter på retter med grove grøntsager og/eller frugter:
Pakistansk karry med blomkål og ærter
Opskrift på hasselback gulerødder
Bulgursalat med kål, kylling og kakifrugt
Kostråd 3: Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
Vi skal spise mindre kød, kun ca. 350 gram om ugen, fordi kødet har et højt klimaaftryk. Kødet kan erstattes med bælgfrugter, fordi de er fyldt med protein, og fisk og skalddyr, fordi de indeholder fedtstoffer, vitaminer og mineraler.
Her er 3 opskrifter på retter med bælgfrugter eller fisk:
Dild-ærtedeller og spidskål-fennikel-salat
Ovnbagt fisk med grønt og kaperssmør
Lun quinoasalat med sød kartoffel og bagt tofu
Kostråd 4: Spis mad med fuldkorn
Vi skal spise kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Fuldkorn indeholder protein, giver en god mæthedsfornemmelse og er godt for fordøjelsen.
Her er 2 retter med fuldkorn:
Fødevarestyrelsen står bag de 7 kostråd
De 7 kostråd er udviklet af Fødevarestyrelsen på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og en bred vifte af interesser.
Kostrådene gælder ikke børn under 2 år, småtspisende ældre og personer med sygdom, der stiller særlige krav til maden.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Kostråd 5: Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Vi skal vælge planteolier, fx raps- og olivenolie, i stedet for smør og kokosolie. Planteolier indeholder flere af de fedtstoffer, kroppen har brug for. Magre mejeriprodukter indeholder, ligesom fede mejeriprodukter, protein, vitaminer og mineraler, men de indeholder færre kalorier.
Skyr er et eksempel på et magert mejeriprodukt. Det har en fedtprocent på 0,2 procent.
Her er en samling af 50 opskrifter, der indeholder skyr:
Kostråd 6: Spis mindre af det søde, salte og fede
Vi skal holde igen med mængden af søde, salte og fede sager. De søde, salte og fede madvarer indeholder mange kalorier og tager pladsen for de sunde madvarer i kroppen.
Her er 3 opskrifter på retter, der er gode erstatninger til det søde, salte og fede:
Restesmoothie
Mandel-banan-pandekager
Rødbededip med sprøde grøntsagsstænger
Kostråd 7: Sluk tørsten i vand
Vi skal slukke tørsten i vand og drikke begrænsede mængder søde, syrlige og alkoholiske drikke.
Her er 7 ideer til, hvordan du kan variere smagen af dit drikkevand: