1: Toiletpapir
Kig efter kiloprisen, som du kan bruge til at sammenligne prisen på rullerne, uanset om der er to, tre eller stakkevis af lag papir. En tommelfingerregel er, at jo tungere rullen er, jo bedre er sugeevnen. Og hvad er det værd at få dobbelt så mange ruller, hvis de kun suger halvt så godt?
2: Bagepapir
Hvor meget bagepapir er der egentlig på rullen? Selvom de firkantede papæsker ser ens ud, kan indholdet variere. Kommer bagepapiret på en rulle, skal prisen oplyses pr. meter. Er papiret i ark eller perforeret, så det regnes for ark, skal prisen oplyses pr. ark.
3: Maling
... har forskellig dækkeevne, og selvom der er samme mængde i en spand, er det ikke sikkert, du når lige langt på væggen. Derfor skal prisen opgøres i kr. pr. m2, malingen kan dække. I øvrigt skal prisen på alt fra tæpper til gipsplader og fliser også opgives i m2.
4: Stanniol og madpapir
Pakker du madpakken ind i madpapir eller stanniol (fy!), kan du med fordel se nederst på hyldeforkanten for at få mest for pengene. For begge produkter oplyses prisen i meter.
5: Syltede agurker, kikærter og sild i lage
Har du lavet falafler, har du på et tidspunkt også købt kikærter i lage. Og måske set, at der på pakken er to vægtangivelser. Den samlede vægt af kikærter og lage er det højeste tal, mens det mindste tal er den drænede vægt, altså hvad ærterne ville veje uden vand. Det er den drænede vægt, kiloprisen kan beregnes ud fra. Og reglerne om den drænede vægt er ens for andre fødevarer i lage som f.eks. sild, syltede agurker og syltede chilier.