Se hvor mange fridage du har i 2025 – du skal arbejde mindre end i årene før

2025 et ret godt år, hvis man drømmer om mange fridage. Julen falder godt, så godt at man kalder fænomenet for en ”lønmodtagerjul”. Samtidig lander 2 af forårets fridage på hverdage, og samlet set betyder det, at du får lige så mange fridage som sidste år, der var et godt ferieår, og 6 flere end i 2022. Samlet set skal du arbejde mindre i 2025 end de to foregående år
Dannebrog foran sommerhus i Skagen

2024 er et godt år, hvis man elsker feriedage. I 2024 er der mange feriedage - 6 flere end i 2022, hvis man husker tilbage til det feriefattige år.

Året begynder med 1 fridag

Året begynder altid med en fridag – 1. januar er nemlig en helligdag. 2025 begynder på en onsdag, og det giver en ekstra fridag i modsætning til for eksempel 2023, hvor årets første helligdag faldt på en søndag, hvor vi alligevel havde fri. Første arbejdsdag er allerede 2. januar, men måske er du en af dem, der bruger 2 fridage og holder fri 2. januar og 3. januar for så at glide ind i en weekend og først begynde på jobbet 6. januar?

Påsken venter i midten af april

De næste fridage, der ikke ligger i weekenden, skal du frem til midten af april for at finde. Påsken falder sent i år, men den bringer som altid en række fridage med sig: 

Skærtorsdag og langfredag falder på 17. og 18. april, mens 2. påskedag er 21. april. Det er som altid hen over en weekend og giver dig 5 fridage i streg. Påsken falder i øvrigt sjældent på samme tidspunkt som året før. Påsken følger nemlig månens faser, og i 2024 faldt påsken i slutningen af marts. Den sene påske i 2025 øger chancen for lune solskinsdage!

Marts i 2024 var relativt solfattig, men månedens varmeste dag faldt dog i påsken på 31. marts, hvor der på Bornholm blev målt 15,6 grader. 

Maj har mange fridage

1. maj er altid en joker. I år lander Arbejdernes Internationale Kampdag heldigt: 1. maj er en torsdag. Kampdagen kan nogle år være endnu bedre placeret: kampdagen kan ligge på mandage og fredage, og så kan dem, der har fri på 1. maj, glæde sig over en forlænget weekend. I år kan du dog smide en fridag i puljen og sikre dig 4 arbejdsfridage i streg. 

 

Store Bededag blev afskaffet som fridag i 2024, men havde den været i kalenderen stadig, ville den falde fredag d. 16. maj 2025. Enkelte virksomheder har givet medarbejderne fri på dagen alligevel, men er du ikke så heldig, så sæt kryds i kalenderen: traditionen med varme hveder aftenen forinden forsvandt nemlig ikke med afskaffelsen af helligdagen. 

 

29. maj er Kristi Himmelfartsdag, og på den måde er der 2 fridage, 5 lørdage og 4 søndage i maj. Er du heldig, kan du se frem til 11 arbejdsfrie dage i forårets smukkeste måned. 

Weekendvagter giver fri på andre tidspunkter

Nogle lønmodtagere med fuldtidsjob har vagter på lørdage, søndage og nogle eller alle helligdage. Det betyder ikke, at de har mindre fri end andre. Arbejder man på en weekenddag eller helligdag,  har man ret til fridag på en anden dag. Man arbejder altså lige mange dage på et år.

1. maj, 5. juni, juleaftensdag og nytårsaftensdag er i nogle overenskomster almindelige arbejdsdage. Det er et mindretal af lønmodtagerne for hvem de 4 dage er almindelige arbejdsdage. I disse overenskomster er der ofte andre goder, der kompenserer for at de 4 dage er arbejdsdage - eller der kan være lokalaftaler på den enkelte arbejdsplads, der gør det muligt at aftale fri på de 4 dage.

Flere ekstra fridage i juni

Grundlovsdag falder fint i 2025! Den 5. juni er en torsdag. Du kan dog med svag misundelse kigge tilbage på 2023, hvor Grundlovsdag faldt på en mandag, så man kunne holde forlænget weekend. Hvis 2023 var perfekt, så var 2022 det modsatte. Her landede Grundlovsdag på samme dag som pinsedag, der i forvejen altid ligger på en søndag. Det gav en fridag færre end på et godt år. 

 

2025 byder dog på en god mulighed: 

Pinsen falder i weekenden efter Grundlovsdag på søndag d. 8. juni og mandag d. 9. juni. Lægger du en fridag på fredagen efter Grundlovsdag, kan du holde 5 fridage i streg. 

Julen falder næsten optimalt

I efteråret er det fristende at holde ferie, da du som sædvanlig skal kigge langt efter andre fridage end weekenderne. Når vi rammer julen, er der gået mere end et halvt år siden en af helligdagene. 

Den søde juletid falder perfekt i 2025! Juleaften falder på en onsdag. De fleste har dermed betalt fri onsdag d. 24. december, torsdag d. 25. december og fredag d. 26. december på grund af julens helligdage. De tre dage løber lige over i en weekend, og du har fået 5 sammenhængende fridage uden at have brugt en feriedag selv. 

 

Med en god jul ender 2025 godt i mål: Så i 2024 er vi næsten i mål. Nytårsaftensdag falder også en onsdag. 

På et godt år får vi 4 fridage foræret omkring jul og nytår, og sådan falder kalenderen også ud i 2025. Det er kun placeringen, der kunne være endnu mere optimal, hvis man ikke vil bruge af sine egne feriedage. men så kan du glæde dig over, at du ved at bruge 5 feriedage på den 22. december, 23. december, 29. december, 30. december og 2. januar 2026 kan holde fri i 16 dage i streg. 

12 "gratis" feriedage

I 2025 falder der i alt 12 fridage på dage, der ikke er i en weekend. Det er altså 12 fridage udover den ferie, du har. De 12 fridage er 2 mere end i 2023 og 5 mere end i 2022, hvor vi endda havde Store Bededag. Dermed er 2025 et af de bedste år, når det gælder fridage – i de gode år får man nemlig 12 fridage, der ikke ligger på en lørdag eller en søndag.

Når regnebrættet gøres op: 

I 2025 har du fri på 52 lørdage og 52 søndage. Lægger du det sammen med de 12 fridage og 30 feriedage, har du i alt 146 fridage i 2025. Det giver 219 arbejdsdage, og det er en dag mindre end 2024, hvor der var skudår og 366 dage i kalenderåret. 

Tilmeld dig Samvirkes opskriftsinspiration og få hurtige og grønne opskrifter og opskrifter på nem aftensmad i det nye år