Redaktionen anbefaler






– et af de tidspunkter på året, hvor salget stiger.
De ultraforarbejdede fødevarer har i stigende grad fundet vej til supermarkedernes hylder de seneste år. Men mange eksperter peger på, at den meget forarbejdede mad er problematisk for vores sundhed. Produkterne mangler næring og kædes desuden sammen med øget risiko for bl.a. kræft, stofskiftesygdomme, tarmsygdomme, psykiske lidelser og fedme.
Som forbruger kan det være svært at overskue, hvilke fødevarer der er ultraforarbejdede, og hvilke der blot er almindeligt forarbejdede. Derfor får du her en guide, der kan lære dig at spotte og eventuelt undgå de ultraforarbejdede fødevarer i supermarkedet.
Tag et kig i indkøbskurven, næste gang du handler. Hvor mange varer består kun af en enkelt ingrediens? Det kan være frugt, grøntsager, æg, nødder eller frisk fisk. Vil du forsøge at begrænse dit indtag af forarbejdede fødevarer, er en god tommelfingerregel, at din indkøbskurv hovedsageligt skal bestå af hel mad.
Det kan også være værd at overveje, om der findes en mindre forarbejdet eller helt uforarbejdet udgave af den mad, du lægger i kurven. Har du f.eks. lagt en myslibar i kurven, kan du erstatte den med en banan og en pose mandler.
Vil du undgå den mest ultraforarbejdede mad, så gå efter fødevarer med færrest mulige ingredienser. Er der mere end 3 til 5 ingredienser, er fødevaren sandsynligvis ultraforarbejdet.
”Rig på fiber”, ”Højt indhold af protein”, ”uden tilsat sukker”. Ser du sådan en sundhedspåstand på et produkt, er det sandsynligvis ultraforarbejdet. Det skal få produktet til at fremstå sundere, end det reelt er. Du vil meget sjældent finde sundhedsanprisninger på hele råvarer eller minimalt forarbejdede fødevarer.
Er du i tvivl, om en fødevare er ultraforarbejdet, så tjek ingredienslisten, der ofte afslører det. Er der ord på listen, du har svært ved at læse eller ikke forstår, er det en god indikator på, at produktet er ultraforarbejdet. Det samme gør sig gældende, hvis listen rummer ingredienser, man ikke vil kunne finde hjemme i et normalt køkken.
Konkret kan du se efter, om:
Kilder: Læge og sundhedsformidler Kristin Evensen, HVAD og HVORNÅR skal vi spise af Marit Kolby og Ultraforarbejdet af Chris Van Tulleken
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10