Irmas flødebolleflagskib sejler endnu

Han er tredje generation i Svend Michelsen Chokolade, hvor Irmas flødeboller bliver håndlavet af uddannede konditorer. Og på trods af Irma-nedlukning kan Nicolas Dorff fortælle, hvordan flødebollerne i dag har bredt sig til flere Coop-butikker over hele landet

Mens vinder rusker uden for Svend Michelsens chokoladefabrik på Avedøre Holme, løber den tempererede chokolade gennem rørsystemet inden døre. Ved båndene udviser to konditorer sublim sprøjteteknik, når de presser flødebolleskummet ud på de formede marcipanbunde, hvorefter toppene glider gennem chokoladevandfaldet, før det famøse Irma-pige-logo påsættes. I dag kigger Nicolas Dorff konditorerne over skuldrene.  

”Jeg er jo ikke konditor, så de ansatte kan godt kigge lidt hovedrystende til, hvis jeg drister mig til at sprøjte et par flødeboller ud. Så det overlader vi til de professionelle. De har prøvet det før,” fortæller Nicolas Dorff, mens han vandrer gennem produktionen. 

Han er tredje generation i Svend Michelsen Chokolade, som laver de håndlavede Irma-flødeboller til Coops butikker. Svend Michelsen var Nicolas Dorffs bedstefar. Han startede virksomheden i 1933 efter endt konditoruddannelse. I begyndelsen huserede de på Østerbro, og først var det egentlig et klassisk konditori med brød og kager, men bedstefaren fandt hurtigt ud af, at det med chokolade havde han flair for, som Nicolas forklarer. Siden flyttede produktionen til en ældre patriciervilla i Hellerup for i 2007 at flytte ind i de nuværende bygninger på Avedøre Holme. 

Blandt chokoladevandfald og hvide skumtoppe. Her perfektioneres sprøjteteknikken af to konditorer.

Flødebollerne startede som et weekendprojekt

Historien med flødebollerne fra Irma begyndte egentlig som et weekendprojekt, hvor Irma ønskede at have noget ekstra godt til weekend­sortimentet. Og valget faldt på Svend Michelsens flødeboller.

”Flødebollerne blev et kæmpehit. Altså, de solgte ud hver weekend. Irma ringede gang på gang og ville have os til at levere flere. Vi kunne slet ikke følge med og nå at lave flødeboller til det weekendformat, fordi det simpelthen var så populært. Så hvad der startede som lidt godt til weekenden, endte som en fast vare i sortimentet hos Irma,” siger Nicolas Dorff. 

Netop Irma har således en særlig betydning for Svend Michelsen Chokolade, så da det fra Coops side i 2023 blev besluttet at lukke Irmas butikker, bragte det en snert af uvished med sig.

”Al usikkerhed er man jo bange for. Men vi var relativt sikre på, at de varer, vi havde, var gode, og folk var tydeligvis glade for dem. Selvfølgelig var det ærgerligt, men når man ser på det nu, kan vi jo konstatere, at varerne har overlevet. Irma-navnet forsvandt ikke. Tværtimod blev det faktisk bredt endnu længere ud end tidligere i flere af Coops butikker,” fortæller Nicolas Dorff og fortsætter:

”Og de varer, vi har i Irma-sortimentet, er varer, vi er rigtig stolte af, har fået lov til at leve videre. Irmas varer emmer af høj kvalitet. Og her er særligt flødebollen jo virkelig et flagskib for os.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Irma-varer på hylderne

Siden 1886 har Irma skabt madglæde, og nogle af de mest populære varer kan nu findes i flere af Coops butikker. Det er bl.a. tærter, Blå Kaffe, saucer, toiletpapir, forårsruller, te, marmelader og oliven. Og der kommer mange flere Irma-varer på hylderne i 2025.

Ikke det værste job

De flødeboller, der produceres i dag, er ude i butikkerne dagen efter. Det er friske varer, hvor en masse ting spiller ind i processen. Og det er bl.a. også derfor, Nicolas Dorff synes, det er så interessant at arbejde med. 

”Der er så mange ting med flødeboller, der kan gå galt. Det er bare en meget sart vare. Der er både noget med luftfugtighed og temperatur. Er sukkerlagen, du hælder i, f.eks. 130 grader i stedet for 129 grader – alle de små ting påvirker jo produktet. Vi kan se, at skummet opfører sig anderledes om sommeren, når det er varmere, end her i de koldere måneder. At der kan gå rigtig meget galt, er jo også det, der gør den så fristende og spændende. Hvis det var nemt, så gjorde alle det jo,” forklarer Nicolas Dorff. 

Jobbet på en chokoladefabrik bringer indlysende mange fristelser med sig, men det kan også være lidt af en icebreaker, som Nicolas Dorff også nyder godt af. For hvem gider ikke arbejde på en chokoladefabrik, spørger han retorisk.

”Det er jo bare et positivt produkt, som jeg i hvert fald aldrig har svært ved at underholde en borddame med. Og så er det sjovt at lave noget, der er af høj kvalitet, og at drive en virksomhed, som er så gammel som vores, og forsøge at holde den up to date.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Svend Michelsen Chokolade

… blev grundlagt i 1933, da Svend Michelsen startede virksomhed i et lille konditori på Østerbro. Efter Svend Michelsen har anden og i dag tredje generation af familien videreført og udviklet chokolade­håndværket. 
Al chokoladen inklu­sive Irma-flødebollerne produceres i dag på ­fabrikken på Avedøre Holme.

Læs mere om