5 typer af fødevarer du ikke vidste er ultraforarbejdede
Når du rækker ud efter en frysepizza i supermarkedet, er du formentlig klar over, at det ikke er det sundeste, du kan finde på supermarkedshylderne. Du ved, at pizzaen indeholder fedt, salt, tilsætningsstoffer og er blevet forarbejdet godt og grundigt på en fabrik. Frysepizzaen er med stor sandsynlighed ultraforarbejdet.
Men hvad med alt det andet, du lægger i kurven? Flere fødevarer, end du tror, kan være ultraforarbejdede. Også dem, der normalt anses for sunde eller gode.
Her får du 5 typer af fødevarer, du måske ikke vidste, er ultraforarbejdede:
1. Planteerstatninger
Plantefars, plantedrik og falafler. Ikke alle, men rigtig mange planteerstatninger er ultraforarbejdede. I en havredrik er havre og sukkerstoffer f.eks. blevet nedbrudt, samtidig med at drikken er fyldt med vand, olie og eventuelt tykningsmidler.
2. Brød
Brød og andet bagværk på supermarkedets hylder er sjældent lavet på æg og smør, men indeholder ofte flere tilsætningsstoffer og har været igennem meget forarbejdning på fabrikkerne.
3. Babymad
Mad lavet til helt små børn, f.eks. frugtsmoothies, modermælkserstatning eller mad på glas, er i mange tilfælde ultraforarbejdet. I en frugtsmoothie er frugten eksempelvis drænet for fibre og vand, og tilbage er nærmest kun frugtsukker.
4. Morgenmadsprodukter
En skål skyr med frugtsmag toppet med mysli kan f.eks. være en ultraforarbejdet omgang. Skyren kan f.eks. indeholde kunstige smagsstoffer, og kornprodukterne, du lægger ovenpå, kan rumme maltodextriner, forarbejdede fibre og farvestoffer.
5. Proteinbarer
Proteinbarer markedsføres ofte som et sundt mellemmåltid, men er også et ultraforarbejdet produkt. Proteinbarer kan indeholde forarbejdede fibre og proteiner, sødestoffer og invertsukker.
Vær opmærksom på, at selvom alle disse fødevarer falder under kategorien ultraforarbejdet, kan næringsindholdet i dem være meget forskelligt.
Kilder: Kristin Evensen, læge og sundhedsformidler, videnskab.dk og Fødevarestyrelsen