Hvordan skal blisterpakninger fra medicin sorteres?

Alle danskere skal sortere affald derhjemme, og sorteringen pågår i stor stil, men hvordan skal man sortere blisterpakninger, hvor der eksempelvis har være hovedpinepiller i? Sådan lød et spørgsmål fra en læser, og nu har Samvirke fundet svaret
Tom pillepakke på yseblå baggrund

Hvert år køber danskerne tusindvis af hovedpinepiller, der kommer i en blisterpakning, der består af både metal og plastik

I hvilken spand skal blisterpakken ende? 

Vi elsker at sortere affald. År for år sorterer vi en større andel af affaldet end tidligere, og andelen af affald, der ender i restaffaldsspanden, falder. Hver gang Samvirke skriver om affald, pibler det ind med spørgsmål fra jer læsere – og et af de seneste, vi har modtaget, lyder: 

”Hvordan skal jeg sortere de pakker, piller kommer i?”

For at finde det rigtige sted at smide affaldet fra medicinpakken ud har Samvirke kontaktet Morten Glasius, der er kommunikationsmedarbejder hos Odense Renovation, der er et af Danmarks store affaldsselskaber: 

»Blisterpakken fra piller består af både metal og plastik, og derfor skal den smides ud sammen med restaffaldet.«

Når emballage er sat sammen af to forskellige materialetyper, kan emballagen som udgangspunkt ikke sendes til genanvendelse, medmindre du nemt kan adskille de to slags materialer. På en blisterpakke kan det være svært, nærmest umuligt, at skille plastik og metal fra hinanden, og derfor skal blisterpakken i affaldsspanden til restaffaldet. 

Omvendt kan du sagtens sende den æske, blisterpakkerne kom i, til genanvendelse med dit papaffald. Så en tom medicinæske kan du blot smide ud som papaffald. 

Hov! Ikke alle pilleglas må komme i glascontaineren

Kommer medicinen i glas, skal du være særligt opmærksom, når du sorterer. Pilleglas kan indeholde støv fra medicin, og derfor bør du ikke afleveret et pilleglas direkte i glascontaineren, uden at du har kigget på, hvad der har været i. Pilleglas fra antibiotika skal altid afleveres på apoteket, og det samme skal glas, hvor der har været flydende medicin i. 

Årsagen er, at der er risiko for, at medicinresterne bliver skyllet ud sammen med det vand, genanvendt emballage bliver vasket med – og så risikerer man langsomt at øge antibiotikaresistensen, har brancheorganisationen Pharmadanmark tidligere forklaret Samvirke. 

Har du derimod et glas, hvor der har været hovedpinepiller i, kan du godt smide det i glascontaineren. Det samme kan du med glas, der har indeholdt vitaminer. 

Er du i tvivl om, hvad du gør med medicinemballage, kan du altid spørge på dit lokale apotek.   

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

213 piller om året

Danskerne tager i gennemsnit 213 smertestillende tabletter hvert år. Det svarer til 4 x 2 tabletter hver dag i 4 uger. Danskernes hovedpinepilleforbrug er blandt de højeste i verden, og langt det meste af den smertestillende håndkøbsmedicin kommer i pakker med 20 styk. Det svarer til 11 medicinpakker pr. dansker. 
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Læs mere om