Ekspert: Du gør forkert rent – her er stederne, du glemmer
Din bedstemor boede renere, end du gør
Støvsugning er danskernes favoritdisciplin, når det gælder rengøring derhjemme. En undersøgelse fra Bolius, der er et videnscenter for boligejere, har vist, at 79% af danskerne støvsuger mindst én gang om ugen, og det er flere, end der hver uge rengør badeværelset, tørrer støv af eller rengør eksempelvis dørhåndtag. Spørger man danskerne om, hvilke typer rengøring de ikke bryder sig om, kommer støvsugning nederst på listen – vi er simpelthen glade for at tænde på kontakten og lade støvsugeren gøre det meste af arbejdet.
Men vil du have det meget rent, bør du nok droppe en del af de mange ture med støvsugeren, lyder det fra Anders Miki Bojesen, der er formand for Rådet for Bedre Hygiejne og professor i mikrobiologi ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet:
»Selvfølgelig fjerner støvsugeren støv, men en støvsuger hvirvler meget støv op, når du kører rundt med den i hjemmet. Det støv lægger sig nye steder. Særligt udsatte kan risikere infektioner som influenza og på længere sigt luftvejssygdomme som astma. Vi er blevet forelskede i støvsugeren og tror, at når vi ikke kan se skidtet, så er der rent og hygiejnisk.«
Rengøringsstandarden er dog ikke højere i forhold til i gamle dage, mener Anders Miki Bojesen:
»Vores bedstemødre vaskede nok gulvene meget mere, end vi gør i dag. Der er god ræson i at vaske gulv oftere på bekostning af støvsugeren. Ved en gulvvask får man fjernet mere støv og dermed flere af de partikler, der kan gøre os syge.«
Brug blot vand og sæbe
De mest krasse rengøringsmidler kan du lade stå i skabet, når det drejer sig om den almindelige rengøring. Du kan komme langt med vand og sæbe, når du gør rent. Og der er ingen fordel ved at vælge rengøringsmidlet med den mest skrigende farve eller den kraftigste duft.
»Vi tror, at det, der dufter kraftigt, virker kraftigt. Men det er ikke altid tilfældet. Til almindelig rengøring er der ikke grund til at bruge andet end varmt vand og mild sæbe. De 2 ting skal nok få skidtet væk,« siger Anders Miki Bojesen.
Brug flere kræfter på kontaktfladerne
At hjemmet skal se pænt ud, er en af årsagerne til, at man gør rent – men en måske endnu vigtigere grund til at finde gulvklud, rengøringsspand og knofedt frem er, at man vil undgå at blive syg af for eksempel maden eller bare det at være hjemme.
»Mange steder er vi blevet lidt for fokuserede på, hvornår der ser pænt ud. Det hænger måske også lidt sammen med, at rengøring gerne må føles nemt. En støvsugning er nemmere end at vaske gulvet. Vi kender det jo fra vores arbejdspladser, hvor man mange steder lige hurtigt kører en tør moppe over gulvet og tømmer skraldespanden,« siger Anders Miki Bojesen.
Men du bruger din energi helt forkert, hvis du fokuserer på den lette, overfladiske rengøring. I hvert fald hvis du gør rent for at mindske risikoen for at blive syg. I stedet skal du gøre rent der, hvor mange mennesker rører i løbet af en dag. Anders Miki Bojesen kalder det for en risikobaseret rengøringsstrategi:
»Har man kun lidt tid til rengøring, skal man fokusere på kontaktpunkterne som dørhåndtag, kontakter, vandhaner og alle de andre steder, vi rører i løbet af en dag. Støvsugning er jo convenience, og skal man i gang med en klud på alle dørhåndtag, kontakter og lignende, så er det jo selvfølgelig lidt mere besværlig rengøring,« siger Anders Miki Bojesen.
Vil man undgå at blive syg, skal man fokusere rengøringen, som vi gjorde under coronapandemien:
»Forkølelser og mange andre infektioner er langt overvejende håndoverførte, så vasker du hænder, undgår håndtryk og rengør kontaktflader, har du mindsket din risiko for sygdom langt mere, end du gør med en omgang støvsugning,« forklarer Anders Miki Bojesen.
Vær grundig på badeværelset og i køkkenet
Er hovedformålet med rengøringen at undgå sygdom, er der særligt 2 rum i dit hjem, du skal fokusere energien på: køkkenet og badeværelset.
»Der er intet bedre end et toilet, hvis man vil sprede et maveonde til hele familien. Sørg for at tørre brættet af, tør grebene på vandhanen og dørhåndtagene på badeværelset af jævnligt,« siger Anders Miki Jensen.
Husk også skylleknappen på toilettet, og er I flere, der bruger samme håndklæde, så skift det flere gange om ugen. Bakterier trives godt i fugt – og håndklædet er jo vådt, når du brugt det til at tørre hænder.
Køkkenet er en stor kilde til dårligdomme. Her lyder rådene fra Fødevarestyrelsen:
- Hold madvarer adskilt og bruge ikke samme skærebræt til kød og grøntsager
- Varm mad hurtigt op og køl hurtigt ned, hvis du skal spise resterne
- Skyl altid frugt og grønt
Du kan læse uddybning af rådene på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Skal man have 7 pund skidt om året?
Der findes et mundheld, der siger, at man skal have 7 pund skidt om året. Mundheldet relaterer til Hygiejnehypotesen og dækker over en antagelse om, at skidt er med til at styrke kroppens forsvar og dermed mindske risikoen for blandt andet allergi og astma. Ifølge mundheldet skal man altså ikke leve for klinisk rent. Flere forskningsprojekter har peget på, at der kan være en sammenhæng mellem at leve for rent og forekomsten af allergier.
Anders Miki Bojesen peger på, at der kan være flere årsager til den stigning i allergi og immunrelaterede sygdomme, vi har oplevet:
»Der er god grund til at revurdere det niveau an personlig hygiejne, som er fremherskende i moderne kulturer som i Danmark. Mange tager dagligt bad, vasker hår og skifter ofte til helt rent tøj. Den adfærd har en stor betydning for den normale mikrobiota vores krop omgives af og interagerer med. Hertil tror jeg, at meget af den kemi, vi omgiver os med, sæber, cremer, sminke, har en betydning. Ikke mindst alle de produkter, der kommer i direkte kontakt med vores hud. Der er kommet en standard om, at vi skal have et bad med vand og sæbe hver dag. Men et bad affedter huden og fjerne naturlige mikroorganismer, og så smører vi os ind i fugtighedscreme. Vi eksponerer os selv for mange flere stoffer, der ikke er sunde for os.«
Risikoen for at udsætte sig for forskellige stoffer skal ikke få os til at droppe rengøringen – i stedet skal man bruge de milde rengøringsmidler, lyder rådet fra Anders Miki Bojesen.
Læs artiklen: Den personlige hygiejne har taget overhånd: Gå kun i bad to gange om ugen