jul

Sådan gør du julemiddagen vegetarisk

Spiser du ikke kød, eller vil du skære ned på kødprodukterne, så se Samvirkes forslag til en vegetarisk julemenu med blandt andet veggiepostej, flækærtedeller med grønkålssalat og vintersalat med brasede kartofler og pocheret æg. Vegetaren spiser selvfølgelig også risalamande, som vi ligeledes giver opskriften på her

Julen er svær for vegetarerne

Julebordet bugner af mad – og en julemiddag handler meget om, hvilket kød der er på bordet. Skal det være and eller gås? Eller flæskesteg, måske kalkun? For en vegetar er julen en højtid, hvor man for alvor stikker ud, men sådan behøver det ikke at være. 

Der er mange gode retter, der egner sig fortrinligt til julebordet og kan stå side om side med kødspisernes and og flæskesteg.

Forret

Ikke alle familier bruger forret til julemiddagen. Er det en tradition hos jer, så kan en suppe være et godt forslag til en vegetar. 

Prøv for eksempel en smuk persillerodssuppe med letsaltet agurk og ærteskud eller en mere klassisk kartoffel- og porresuppe med timian.

Forretten behøver ikke at være flydende, men kan eksempelvis bestå af lynstegt græskar med hurtig harissa og æg.

Har I en tradition med at spise risengrød før julemiddagen, er risengrød helt fint til en vegetar, der spiser mejeriprodukter:

Klassisk risengrød

Risengrød på 35 minutter

Krydret risengrød med appelsinsukker og vaniljesmør

Hovedret

Hvide og brune kartofler og rødkål kan nydes af både kødspisere og vegetarer, men allerede ved sovsen går det galt, fordi den ofte er lavet på en base af stegesky fra stegen. Det kan dog lade sig gøre at lave en brugbar brun sovs med grøntsagsfond eller -bouillon ved at følge denne opskrift

Det er muligt at købe køderstatning, der kan komme på bordet i stedet for stegen. Og ellers findes der masser af gode vegetarretter, der passer på julebordet. Samvirke anbefaler: 

Veggiepostej med rødbede, nødder og svampe

Flækærtedeller med grønkålssalat

Hasselbackkartofler de luxe

Vintersalat med brasede kartofler og pocheret æg

Løgtærte med rygeost og timian

Rosenkål-nuggets med grønkålstzaziki og søde kartoffelfritter

Dessert

Jagten på mandlen er et af juleaftens højdepunkter for mange. Risalamande kan du lave helt traditionelt, også selvom der er vegetarer ved bordet. 

Prøv Samvirkes klassiske risalamande og overvej at skifte kirsebærsaucen ud med brombærsauce.