Sådan tilbereder du juleanden
Ingredienser:
- 1 and
- æbler
- svesker
Sådan gør du:
Forberedelse:
- Skær vingespidserne af i det yderste vingeled.
- Skyl anden både ind- og udvendigt.
- Stik hånden ind og fjern evt. blodklumper og indvolde.
- Skær evt. halshud af og tør den med en klud eller engangsserviet.
- Læg risten på bradepanden og placer anden herpå.
- Bland salt og peber i en lille skål og gnid anden grundigt både indvendig og udvendig med blandingen. Smid resten ud.
- Fyld fyldet ind i anden og vær ikke nærig med det.
- Buk gumpen ind mod hullet og sæt 2-3 kødnåle i, så hullet bliver lukket til. Brug alternativt snøre eller tandstikker.
- Vend anden så brystet ligger ned af.
Stegning:
- Hæld ca. 1-1 ½ liter vand i bradepanden og sæt anden i oven ved 175-180 grader i 1 time.
- Herefter tages anden ud og vendes, så den ligger med brystet opad. Pas på at skindet ikke hænger i risten.
- Tilbage i ovnen med den i yderligere 2 timer. Kig dog til den jævnligt og fyld efter med en sjat vand i ny og næ.
- Efter ca. 3 timer bør den være færdig - stegetiden afhænger af størrelsen på anden. Skær en lille ridse ved et af lårene. Kødsaften, der kommer ud, skal være klar. Er den rød eller lyserød, skal den have lidt mere.
- Lad anden hvile i ca. 15 min inden den skæres ud.