Sådan begrænser du coronasmitten juleaften

Gør ekstra rent, drop julesangene og server rigeligt med håndsprit. Samvirke har samlet en række gode råd til at holde en juleaften med begrænset risiko for smitte

Med lidt omtanke behøver du ikke have mundbind og engangshandsker på juleaften

Begræns antallet af gæster

Juleaften samles vi traditionelt set med familien, men i år er det ikke en god idé at invitere fjerne kusiner eller grandonkler. Myndighedernes opfordring er lige nu, at vi holder os til en fast skare på 10 personer ud over dem, vi deler husstand, arbejde, skole eller fritidsaktivitet med. Men det bliver strammet yderligere, når det handler om sociale arrangementer i hjemmet, altså også juleaften, hvor vi rådes til højst at være 10 personer inklusive egen husstand. Forsamlingsforbuddet på 10 personer gælder ikke i private hjem og er foreløbig gældende til 13. december. Ovenstående er derfor blot en kraftig opfordring fra myndighederne.

Gør hjemmet rent

Er det dig, der skal holde juleaften, skal du være ekstra grundig med julerengøringen i år. Vær især grundig med overflader, det er naturligt at røre ved, f.eks. dørhåndtag, lyskontakter, bordplader, armlæn på stole m.m. Husk at lufte grundigt ud, mens du gør rent, og også før, under og efter at du har gæster. Sørg for separate håndklæder til hver enkelt gæst, det kunne være vaskeklude, der kun bruges en enkelt gang og så smides til vask, eller måske papirhåndklæder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Portionsanrettet mad 

Det er for det meste kun i familier med små børn, at især risalamanden serveres i portioner. Men til juleaften under coronapandemien kan du med fordel tænke over, hvordan du anretter alt spiseligt. Server alle julekager, konfekt, chips og slik i små skåle eller lignende, så hver gæst har sin egen portion. Det samme gælder i og for sig maden, men det kan blive en næsten umulig opgave at fordele brunkartofler og andelår, så alle bliver tilfredse. Sørg i stedet for at anrette på mange fade, så der ikke skal sendes så meget mad rundt blandt gæsterne. Kan hver gæst have sit eget tagtøj, er det også en fordel. Sørg ellers for, at der er håndsprit på bordet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold afstand - og drop julesang og -dans

Tag alle de fine hensyn, du har vænnet dig til at tage, med til juleaften. Sprit af, når du kan, sid mest muligt ned, og lad være med at røre ved hinanden. Det betyder desværre, at sang og dans om juletræet frarådes. Holder I jul i et meget stort rum, kan I synge, hvis I holder 2 meters afstand og vender ansigtet i samme retning.

Giv gaver i god tid

Det bugnende bjerg af gaver under juletræet, som børnene på skift roder rundt i, bør helt undgås i år. Hvis det er muligt at få gaverne til afgasning nogle dage før juleaften, er det at foretrække. Læg dem herefter i bunker, så hver modtager har sin egen bunke. Undgå, at for mange mennesker rører ved de samme pakker. Familiemedlemmer, der bor sammen, kan hjælpe hinanden med at hente gaver. 

Ja, du kan godt gå i kirke - men ikke som normalt

Julegudstjenesterne kommer til at se meget anderledes ud, end de plejer, men mange steder har præster og menighedsråd været kreative. Nogle steder afholdes der adskillige ekstra julegudstjenester for at holde afstandskravet, mens gudstjenesten andre steder er rykket ind i den lokale sportshal for at få nok plads. Antallet af kirkegængere får betydning for, om der må synges i kirken eller ej. Spørg i din lokale kirke, så du ikke går forgæves.

Julefrokosterne er i fare

Uanset traditionen er det en dårlig idé at turnere land og rige rundt til julefrokoster med den øvrige familie i juledagene. Juleaften ligger på en torsdag, så der er endda hele tre fridage at bruge af. Overvej i stedet at holde julefrokosten online, så I sidder i hver sit hjem og spiser god mad. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen, folkekirken.dk

Læs mere om