Sæt tænderne i novembers frugt og grønt

Selvom mange madproducerende planter er gået på vinterorlov, så gror der stadig frugt og grønt i Danmark, som du kan spise helt friskhøstet. Få styr på, hvad der er i sæson i november

Du kan være heldig at få ekstra smag, når du køber frugt og grønt i sæson, men en god pris og et venligere klimaaftryk følger også tit med i købet. Når danske råvarer er på deres højeste, kan det store udbud nemlig være med til at presse prisen ned, og derudover vil den korte vej fra producent til butik naturligt sætte et mindre fodspor i klimaet.

Her er et udpluk af de danske frugter og grøntsager, der skal lægges i kurven i november.

Blomkål

Farve har den ikke meget af, men blomkålens smag og konsistens er perfekt til karrygryder og efterårssalater. Hvis den skæres i skiver i stedet for buketter, kan man virkelig nyde synet af kålhovedets flotte tværsnit. Det samme gælder i øvrigt broccoli.

Her er 30 opskrifter med blomkål.

Blomkålshoved med blade

Pære

Som nogle af de eneste frugter i Danmark topper pærer og æbler blandt andet i november. Og ligesom æbler egner forskellige pæresorter sig til forskellige formål. For eksempel er  alexander lucas-sortens syrlighed god i desserter, og den slanke, aflange konference-pære er saftig og lækker som spisepære.

Læs mere om pæresorter, og hvad de kan bruges til, eller gå på opdagelse i Samvirkes opskrifter med pære.

Pærer hænger på gren

Æble

Det er med æbler som med jordbær: De danske er bare bedst. Så når danske æbler er på  deres højeste, gælder det om at snige dem ind i så mange måltider som muligt. Prøv for eksempel denne hvide pizza med pancetta, æble, løg og timian eller en røget ørredrilette med æble og fennikel.

Alternativt har vi den her artikel til dig, der føler, at dit æbleforbrug har taget overhånd: Kan man egentlig spise for meget frugt.

Jordskok

De er lidt besværlige at skrælle, men i virkeligheden er jordskokker også mindst lige så gode, når de beholder skrællen på. Man skrubber den nemmest ren med en børste og noget vand.

Prøv for eksempel vores opskrift æg på jordskoktoast med krydderurter.

Jordskokker på skærebræt
Knoldselleri står i jorden

Knoldselleri

En knold som denne leverer virkelig billig og velsmagende mad, enten som hovedrolle eller tilbehør.  Her er 3 gode måder at bruge knoldselleri i aftensmaden.

Bladselleri

Bladselleri er i familie med knoldselleri, men kan bruges både rå i salater, såsom den klassiske waldorfsalat, og tilberedt i eksempelvis en god pastaret.

Bladselleri på skærebræt

Broccoli

Denne populære grøntsag kan bruges i et hav af retter. Her er 30 af dem.

Broccoli på skærebræt

Løg

Vi tænker sjældent på løg som mere end en smagsgiver eller et tilbehør, men i løgets højsæson kan du jo overveje en løgsuppe eller løgtærte, hvor løg er hovedingrediensen. Læs også mere om forskellen på løgtyper eller få 5 tips til at undgå at græde, når du skærer løg.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og sæson-web.dk

Læs mere om