Kan man spise for meget frugt?

Er det usundt at proppe sig med frugt, og hvad betyder 6 om dagen egentlig? Samvirke har spurgt ernæringsrådgiver Per Brændgaard til råds. 

1 banan, 1 æble og 1 blomme om dagen er en passende mængde frugt.

Frugt indeholder mange kalorier

Spis varieret. Den gamle og lidt kedelige traver har du sikkert hørt før. Men mantraet holder. Også når det gælder frugt. Bananer, æbler og pærer er ikke usunde i sig selv, men overdriver du indtaget af dem, kan frugten ende med at blive det. Det forklarer Per Brændgaard, ernæringsrådgiver og Centerleder hos Center for Bevidst Sundhed.

»Frugt indeholder sukkerarter og kalorier. Alle kalorier virker jo fedende, hvis man får for mange af dem. Frugt er som sådan ikke usundt, men hvis du propper dig med bananer, når du ikke er sulten, kan det i sidste ende føre til overvægt,« siger han.

Frugt kan fungere som et sundt mellemmåltid, hvis man ellers sørger for at spise grøntsager og proteinholdigt mad. Så kan et æble eller en pære være sundt, særligt hvis man spiser frugten frem for mere kalorietunge madvarer som kiks, kage eller chips.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Frugtsyre kan give øget appetit

Frugt indeholder en del syre, som kan give en lidt utilpas følelse i maven, hvis man spiser meget af det. Per Brændgaard fortæller, at frugt hurtigt bliver tømt ud af mavesækken, hvorimod grøntsager og proteiner lægger sig i maven i længere tid, og så kan frugtsyre også give øget appetit.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Frugt er et fornuftigt mellemmåltid

»Mange folk lider af det, jeg kalder sultfobi. De har lært, at sult er farligt. Og så spiser de en masse på forskud inden frokosten eller aftensmaden. Hvis man gør det, er det svært også at have plads til frugt,« siger Per Brændgaard.

I stedet bør man spise bananen som mellemmåltid, mens man er sulten, og ikke, når man allerede er mæt.

Bananer er ikke usunde

Bananen er ofte blevet udråbt som den usunde frugt. Det skyldes, at bananer adskiller sig fra andre frugter ved at have et højere indhold af kulhydrater og kalorier. Det betyder dog ikke, at bananer er usunde. Syreindholdet er til gengæld lavere i bananer, hvorfor de mætter mere andre frugter. 

»6 om dagen« betyder 300 gram frugt

6 om dagen bliver ofte tolket som 6 stykker frugt, men det er ikke sådan, rådet skal forståes. 6 om dagen dækker nemlig over både frugt og grøntsager, så du skal indtage 300 gram grøntsager og 300 gram frugt for at følge rådet. Et stykke frugt er cirka 100 gram. Det svarer til en banan eller et æble. 

»Hvis du løber maraton eller træner op til en triatlon, kan du selvfølgelig spise en klase bananer uden problemer. Tommelfingerreglen er sat ud fra den gennemsnitlige persons behov. De fleste af os har et energibehov, hvor 300 gram er en passende mængde,« pointerer Per Brændgaard.

Læs mere om