Er frisk eller frossen spinat bedst?
Vi elsker spinat i vores familie og bruge ofte spinat i tærter, dhal og æggekage. Jeg har to spørgsmål. Er det bedst at bruge frossen eller frisk spinat, i forhold til spinatens næringsindhold i varme retter? Og hvis man har rester og gerne vil opvarme retten igen, så har jeg tidligere læst, at det ikke er så godt med spinat, gælder det også, hvis man har brugt frossen spinat?
Tina Jacobsen
Svar fra Mia Kristensen
Sammenligner man data fra DTU fødevaredatabase på frossen helbladet spinat og rå spinat, så er bl.a. mængden af jern, A- og C-vitamin højere i rå spinat. Når spinaten bliver opvarmet ved tilberedning, som du skriver, vil noget gå tabt. Dog vil jeg også inddrage andre overvejelser, f.eks. om mængden, I tilsætter, måske er en smule større, når I anvender frossen spinat, så udligner det sig. Derudover kan mængden af madspild og pris være andre faktorer, du kan have med i overvejelserne om, hvilken spinat der passer bedst ind i jeres hverdagskøkken. I forhold til genopvarmning af retter med spinat, gælder det, at retten skal køles hurtigst muligt ned efter tilberedning og efterfølgende genopvarmes til 75C.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.