Sådan får du din baby på 6 måneder til at sove trygt og godt

Børns søvnbehov og -vaner hænger uløseligt sammen deres alder. Og din egen søvn afhænger også i høj grad af, om junior sover godt. Samvirke har I samarbejde med sundhedsplejerske og forfatter Helen Lyng Hansen lavet en række gode råd til at få børn på 6 måneder til at sove godt.

Søvnbehov for en baby på 6 måneder:
Sover ca. 14½ time i døgnet. Typisk fordelt over 2 lure på sammenlagt 3½ time i løbet af formiddag og tidlig eftermiddag samt 11 timer om natten.

Kun få børn sover hele natten

Barnet vil typisk supplere mælk med skemad, og hvis det får mad og mælk nok i løbet af dagen kan det sove 5-6 timer om natten uden at skulle have mælk.

Kun meget få børn sover over 8 timer uden mad, så indstil dig på det modsatte.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tænk over, hvornår og hvor meget baby spiser

Spiser barnet meget om natten, fjerner det plads og lyst til skemad om dagen, så prøv at trappe ned for mælk om natten, så lærer barnet efterhånden, at man sover om natten og spiser om dagen.

Prøv at undgå at fylde barnet ekstra med mad før sengetid. Mange tror, at de kan undgå natspisning, hvis de giver barnet en masse mos og mælk til at “sove på”. Det virker ofte modsat i denne alder og sætter barnets mave- tarm-system i gang. Bedst mæthed gives ved at lade barnet spise godt gennem hele dagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå at fylde barnet med mælk om natten

Hvis barnet kun kan finde ro ved brystet, så lad det gøre det, men lad det ikke fylde sig med mælk. Når barnet er roligt, så træk brystvorten til dig og giv f.eks. en sut i stedet. Læg hånden på barnets hofte og vug stille, hold barnet i hånden, sig beroligende ord, læg evt. en klud ved barnets ansigt eller bare hold barnet tæt. Hvis det søger brystet igen, så giv lidt mere mælk, men lad det ikke fylde sig og gentag rutinen.

Hold dig selv vågen, indtil barnet sover, så du kan fornemme, når barnet er roligt nok til at fjerne fra brystet, uden at det når at fylde sig med mælk.

Overvej at lade far tage over midlertidigt om natten, da han ikke dufter af mælk.

Har dit barn en anden alder?

Find gode råd til at hjælpe dit barn med at sove, hvis det er nyfødt, 3-4 måneder8-10 måneder13-14 måneder eller 18 måneder og derover.

Flere råd

Du kan læse mere om, hvordan du får dit barn til at sove godt, i bogen “Børn & Søvn”, der er skrevet af Helen Lyng Hansen, som også driver hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk

Læs mere om