Sådan får du dit barn på over 18 måneder til at sove trygt og godt

Børns søvnbehov og -vaner hænger uløseligt sammen deres alder. Og din egen søvn afhænger også i høj grad af, om junior sover godt. Samvirke har I samarbejde med sundhedsplejerske og forfatter Helen Lyng Hansen lavet en række gode råd til at få børn på 18 måneder og derover til at sove godt.

Søvnbehov for et barn på 18 måneder og derover:

Sover 13-13 1/2 time i døgnet. Typisk fordelt over en middagslur på til 2- 2 1/2 timer og 11 timer om natten.

Ved spisetid begynder soveritualet

Se putteritualet som noget, der begynder allerede ved aftensmaden, for derefter at blive til bad, ren ble, nattøj osv. Som forældre kan I skiftes om de forskellige ting og på den måde vise at både far og mor kan putte barnet.

Det kan være en god ide, at kombinere almindeligt praktisk arbejde med en del af putningen. Du kan f.eks. stryge tøj lige uden for børneværelset og på den måde vise barnet, at du er lige i nærheden. Det giver tryghed, uden at du behøver at sidde på sengekanten.

Barnet vil ofte være glad for dæmpet belysning og en dør, der står på klem, så det kan høre, at I stadig er der.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Barnet skal kunne give slip på dagen

Hjælp barnet med at bearbejde de mange indtryk det har fået i løbet af dagen, ved at sidde sammen med barnet og fortælle hvad der er sket i løbet af dagen – både det gode og mindre gode ting som kan være sket. Det hjælper barnet med at give slip på dagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad barnet vide, at det sagtens kan være trygt

Hvis barnet stadig søger dig eller følger efter dig ud af værelset, så giv dig tid til at give barnet tryghed. Fortæl med knus, kram og ord, at I ses i morgen, at I nok skal passe på barnet. Og bliv, hvis nødvendigt siddende hos barnet. Er puttetidspunktet rigtigt og er barnet trygt og glad ved sin seng og ved det at sove, vil barnet ofte kunne falde i søvn inden for ca. 15 minutter.

Hvis barnet vil ud af sengen og søger at være sammen med jer, kan der være flere årsager. Passer sengetiden? Er barnet træt nok til at sove nu? Overvej, om noget skal justeres i forhold til middagslur og sengetid.

Har dit barn en anden alder?

Find gode råd til at hjælpe dit barn med at sove, hvis det er nyfødt, 3-4 måneder, 6 måneder, 8-10 måneder eller 13-14 måneder.

Flere råd

Du kan læse mere om, hvordan du får dit barn til at sove godt, i bogen “Børn & Søvn”, der er skrevet af Helen Lyng Hansen, som også driver hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk

Læs mere om