7 gode råd til at spare penge på brusebadet

Mindst en tredjedel af vores vandforbrug går til brusebad. Få her 7 råd til, hvordan du kan bruge mindre vand og få en lavere vandregning.
Brusende brusehoved

Du kan spare meget på både vandforbrug og vandregning, hvis du skærer ned på længden af dit brusebad, skifter den almindelige bruser ud med en sparebruser eller får en vandbegrænser.

Bruseren er en vandsluger

Brusebadet er en af de helt store vandslugere i dit hjem. Omkring en tredjedel af dit vandforbrug går til det daglige brusebad.

Hvis du bader i 5 minutter, koster det mellem 3 kr. og 8 kr. om dagen – eller 1.095-2.929 kr. om året.

Prisen afhænger af, om du har en almindelig bruser, en sparebruser eller en vandbegrænser. Du bruger typisk mellem 6 og 15 liter vand i minuttet, når du tager bad om morgenen, alt efter hvilken type armatur og brusebadsinstallation, du har. Desuden varierer vandprisen også, alt efter hvor i landet du bor.

Se din vandpris på Danva’s interaktive Danmarkskort

Varmt vand koster mere end koldt vand

Det gennemsnitlige vandbrug pr. dansker i husholdningen er 106 liter om dagen, og den gennemsnitlige pris for koldt vand er 6,3 øre pr. liter og 10,7 øre for varmt vand, da du skal betale for energiforbruget til opvarmning af vandet. Men prisen på varmt vand varierer også meget og kommer bl.a. an på opvarmningsanlæg, opvarmningsmetode, installation og isoleringsgrad.

Spar penge ved at forkorte brusebadet og få en sparebruser

Du kan spare meget på både vandforbrug og vandregning, hvis du skærer ned på længden af dit brusebad og skifter den almindelige bruser ud med en sparebruser eller får en vandbegrænser.

Hvis du fx bruger 15 liter vand i minuttet og skærer dit daglige brusebad på 10 minutter ned til 5 minutter, kan du årligt spare op 2.327 kr., hvis du har en almindelig bruser – eller omkring det halve, hvis du har vandbegrænser/sparebruser på.

Få her 7 gode råd til, hvordan du kan spare penge på brusebadet.

1. Køb en sparebruser og/eller en vandbegrænser.

Hvis du erstatter din bruser med en sparebruser på en eksisterende installation, bruger du kun 6-10 liter vand i minuttet (det københavnske vandselskab HOFOR anbefaler en bruser med 8 liter i minuttet) – halvt så meget som en almindelig bruser, der bruger 10-20 liter. Hermed kan du spare 225 kr. årligt for hvert minut, du bader mindre.

Hvis du tager et bad på 5 minutter, kan du spare omkring 1.125 kr. om året, hvis du skifter til en sparebruser.

I begge eksempler er det forudsat, at du udskifter en bruser på 15 liter til en sparebruser på 8 liter i minuttet, og at prisen er 8,5 øre pr. liter varmt brusevand.

En sparebruser blander luft i vandet, så strålerne spredes, og det derfor føles, som om der kommer mere vand ud.

Der findes flere gode vandbesparende brusere på markedet – også brusere, der kan indstilles til både blødt brus og en hårdere, masserende stråle.

En vandbegrænser kan bruges både på vandhaner og brusebatterier

Du kan også indsætte en vandbegrænser, der er en modstand, som nedsætter vandgennemstrømningen i dine vandarmaturer og dermed vandforbruget.

Vandbegrænseren kan bruges både på vandhaner og almindelige brusebatterier.

En vandbegrænser kan let spare dig for 15 .000 liter vand (15 m3) eller omkring 900 kr. om året på dit vandforbrug (til en gennemsnitspris på koldt vand på 6,3 øre pr. liter). Det gælder for en vandhane, der bruges 10 minutter pr. dag, og hvor vandgennemstrømningen nedsættes fra 10 til 6 liter pr. min.

Ved en håndbruser med plastslange skal vandbegrænseren placeres før slangen, da den ellers risikerer at sprænge.

Vandbegrænsere og sparebrusere kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet. En sparebruser kan fås fra 200 kr., og en vandbegrænser koster fra få kroner op til ca. 80 kr.

2. Køb et nyt brusearmatur/blandingsbatteri

Hvilket blandingsbatteri skal jeg vælge?

Du kan spare penge på at vælge et nyt blandingsbatteri. Foto: Jesper Elgaard

Du kan også vælge at udskifte hele armaturet og installere en ny bruser med termostatblander, skoldningssikring og indbygget vandbegrænser. Mange nye brusebatterier har en indbygget spærre, som sikrer, at vandet ikke bliver over 38 °C, medmindre du udløser spærren.

Blandingsbatteri med brusearmatur fås fra omkring 1.000 kr. og op til 20.000 kr., eller mere, hvis du ønsker et særligt design. 

Tjek gerne inden køb, at armaturet fungerer ved det vandtryk, der er i jeres bolig. Nogle armaturer fungerer ikke ordentligt ved lavt vandtryk.

Blandingsbatteri med brusearmatur kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Tag brusebad i højst 5 minutter

Hvis ikke du har sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, bruger du mindst 10-12 liter vand i minuttet. Tager du et 5 minutter langt brusebad, bruger du altså 50-60 liter vand, og mindst 100 liter ved et brusebad på 10 minutter. 

Du sparer omkring 2.000 kr. om året ved at skære dit brusebad ned fra 10 minutter til 5 minutter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Luk for bruseren, når du sæber dig ind, og bad tæt på bruseren

Hvis det tager 30-60 sekunder at sæbe dig ind og få shampoo i håret, kan du spare 4-20 liter vand – afhængige af dit brusearmatur – ved at lukke for vandet imens. Hermed kan du få op til 125-600 kr. mere om året på din konto.

Installér din bruser på en glidestang, så højden kan indstilles til den enkelte. Jo tættere på kroppen, bruseren sidder, jo mindre afkøles vandet – og energiforbruget falder derfor en smule, fordi du ikke behøver at skrue så meget op for det varme vand.

5. Drop brusebadet en gang i mellem

Hvis ikke du skal noget særligt i weekenden og bare er hjemme eller har en hjemmearbejdsdag, kan du måske erstatte det daglige brusebad med etagevask. 5-10 liter vand er nok – hvilket svarer til en almindelig opvaskebalje. Etagevask er også fint til børn indimellem, da de ikke behøver brusebad hver eneste dag. Vask hoved, hænder og numse i nævnte rækkefølge.

6. Brug et badeur/stoppeur, når du bader

Med et badeur eller et stopur kan du holde øje med, hvor lang tid du er i bad. Badeure kan både fås som elektroniske digitalure eller som gammeldags timeglas. Sæt uret til fem minutter og hav det synligt placeret i badet, sådan at du kan se, hvornår det er tid til at sæbe ind og skylle af.

Badeure kan bl.a. købes i dit byggemarked eller i en vvs-butik. Stopure fås fx i sportsbutikker, varehuse eller hos urmageren. Husk, at uret skal være vandtæt.

7. Nedsæt vandtemperaturen

Da varmt vand koster mere i forbrug end koldt vand, kan du sænke vandregningen en smule ved at tage koldere brusebade. 

Ifølge Energistyrelsen koster varmt vand fra hanen 70 procent mere end koldt vand.

PRIS FOR VANDHANEVAND I DANMARK

1 liter koldt drikkevand fra hanen koster i Danmark gennemsnitligt 6,3 øre – hvilket dækker:

- Fast bidrag til drikkevand

- Kubikmeterpris på drikkevand

- Bidrag til spildevand

- Fast bidrag til spildevand

- Moms og afgifter

Men der er store variationer på vandprisen, som du kan finde på Danva’s Danmarkskort.

Ifølge Energistyrelsen koster det til 70 % mere, når du bruger varmt brugsvand – hvilket giver en gennemsnitlig literpris på 10,7 øre.

Kilder: Danva og Energistyrelsen