Sådan får du din baby på 8 måneder til at sove trygt og godt
Lad der være ro om natten
Hold jer i ro, hvis barnet vågner om natten, og lad lyset være slukket eller hav en sengelampe med svagt lys, der ikke forstyrrer.
Det er meget normalt med meget urolig søvn i denne periode, som f.eks. sparkende ben og et hoved, der ruller fra side til side under søvn. Sørg for, at der ikke er noget, barnet kan komme til skade på under søvnen og køb f.eks. en sengerand, der beskytter i tremmesengen.
Hjælp dit barn videre i søvnen om natten med så lidt aktivitet fra din side som muligt. Det vil sige stillingsskift, kærtegn, beroligende hænder – i stedet for f.eks. at give bryst/flaske, tage barnet op og gå rundt med det i favnen eller lignende.
Vis dit barn at du er der
Hvis barnet har svært ved at sove selv, så sørg for hele tiden at kigge ind til barnet, også selvom det ikke græder. Barnet forstår nemlig ikke, hvor mor og far er, heller ikke selvom I er i værelset ved siden af.
Et overtræt barn har brug for hjælp til at falde til ro. Hold dine hænder beroligende på barnet og lad det ligge i sengen.
Prioritér masser af fysisk kontakt med barnet inden sengetid.
Utryg, ulykkelig eller legesyg?
Et utrygt barn der ikke vil være alene, har brug for tryghed og fysisk kontakt for at falde til ro inden søvnen.
Et ulykkeligt barn, der ikke vil lægges, skal måske med ind i stuen igen, til det igen viser træthedstegn.
Et barn der hellere vil lege end at sove, kan det være en idé at gå fra og til for at vise at det er sovetid - ikke legetid.
Har dit barn en anden alder?
Find gode råd til at hjælpe dit barn med at sove, hvis det er nyfødt, 3-4 måneder, 6 måneder, 13-14 måneder eller 18 måneder og derover.
Flere råd
Du kan læse mere om, hvordan du får dit barn til at sove godt, i bogen “Børn & Søvn”, der er skrevet af Helen Lyng Hansen, som også driver hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk