Sådan afkalker du dit strygejern

Med et godt dampstrygejern går det som en leg at glatte rynker i strygetøjet. De fleste nyere strygejern kan endda bruge vand direkte fra hanen, hvilket er billigere end demineraliseret - men som også indeholder kalk.
Strygejern holdes i luften, mens det udsender damp

De fleste nyere dampstrygejern bruger helst vand fra hanen, hvilket er heldigt nok, da afkalket vand er noget dyrere.

Kalkpletter på tøjet

I nyere dampstrygejern kan du bruge vand direkte fra hanen, når du stryger. Det er nemt og bekvemt, men det kan også betyde, at strygejernet med tiden begynder at kalke til i dyserne.

Når strygejernet kalker til, kan kalkaflejringerne knække af og sætte sig som små, hvide pletter på tøjet, når du stryger. Sker det, er det tid til at afkalke jernet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afkalk strygejernet

Nogle strygejern har en afkalkningsfunktion, og så skal du blot følge brugsanvisningen. Har du ikke sådan et selvhjulpent apparat, kan du følge rådet nedenfor.

Det er heldigvis let at afkalke et dampstrygejern, og det koster heller ikke alverden. Du kan bruge ganske almindelig husholdningseddike blandet med vand i blandingsforholdet 1 del eddike til 9 dele vand.

Hæld blandingen i dit strygejern, og lad det stå i hvileposition (opret), mens eddikeblandingen damper igennem. Når jernet er tomt, kan du enten fylde det på ny med eddikeblanding, hvis der er meget kalk i jernet, eller lade almindeligt, rent vand dampe igennem på samme måde, til jernet igen er tomt.Tjek først brugsanvisningen for at se, om netop dit strygejern ikke tåler eddike. Vær også opmærksom på, at din reklamationsret kan bortfalde, hvis du bruger dit strygejern på en måde, der ikke er i tråd med det enkelte mærkes regler for brug.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kalk i dampdyserne på strygejernet

Er dit strygejern hårdt kalkangrebet, så der stadig sidder tydelig kalk i dampdyserne efter endt afkalkning, kan du tage bagenden af en tændstik eller en tandstik og med lidt forsigtighed tvinge/knække kalken af.

Brug ikke redskaber af jern, da det kan ødelægge belægningen på strygejernet.

Husk da at lade strygejernet 'skyde' lidt damp ud, før du begynder at stryge næste gang, så eventuel løs kalk bliver skudt ud, før det ville lande på strygetøjet.

Det er svært at sige, hvor ofte du bør afkalke dit strygejern, da det afhænger af hårdheden i dit vand og selvfølgelig af, hvor meget og hvor ofte du stryger.

Læs mere om