Kan man genbruge vandet fra tørretumbleren?

Både ja og nej. Har du en kondenstørretumbler, kan du bruge det opsamlede vand til rengøring, vinduespudsning og til at vande blomster. Pas på med at bruge vandet til at drikke, lyder rådet fra Herman Juel, der er chefspecialist i Plan Vand hos Frederiksberg Forsyning.

Du må gerne genbruge vandet fra din kondenstørretumbler, hvis du bruger det til rengøring. Du må ikke drikke vandet. 

Hvordan må man bruge vandet fra tumbleren?

Når en kondenstumbler tørrer dit tøj, bliver vandet, der tørres ud af tøjet, opsamlet i en beholder, der jævnligt skal tømmes. Flere læsere har spurgt Samvirke, om man må genbruge vandet – nogle vil bruge vandet til rengøring, andre til at efterfylde kæledyrenes vandskål. Men det er ikke alle formål, der er lige gode, hvis du vil genbruge vandet fra din tørretumbler. 

 

Er vandet i tørretumbleren anderledes end vandet fra vandhanen?

Ja, vandet i tørretumbleren svarer ikke til vandet fra vandhanen. I princippet er vandet fra kondenstumblere destilleret vand, forklarer Herman Juel, der er chefspecialist i Plan Vand hos Frederiksberg Forsyning.

 

Destilleret vand er vand uden kalk, men vandet i tumbleren kan stadig indeholde andre ting: 

 

»Der kan godt være rester af bomuldsfnuller fra tøjet i det vand, der er i tumblerens beholder. Vandet kan også indeholde rester af vaskemiddel og skyllemiddel, selvom vasketøjet er blevet skyllet og centrifugeret af vaskemaskinen.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug vandet fra tørretumbleren til rengøring og vinduespudsning

Skal du gøre rent, skrubbe gulve eller pudse vinduer, kan du uden problemer bruge vandet fra tørretumbleren. 

 

»Vandet er stort set uden kalk, og det vil være perfekt at bruge, når du pudser vinduer, fordi det ikke giver striber på glasset,« siger Herman Juel fra Frederiksberg Forsyning. 

 

Du kan også bruge vandet til strygejern. Her anbefaler Herman Juel, at du først hælder vandet gennem et filter for at fjerne fnuller og småtråde. Du kan for eksempel hælde vandet gennem et kaffefilter. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drik ikke vandet, du genbruger fra tørretumbleren

Vandet fra tørretumbleren er ikke velegnet som drikkevand. Dels på grund af bomuldsfnulleret, dels på grund af vandets sammensætning, der er anderledes end vandet fra vandhanen. 

 

»Generelt mangler destilleret vand de naturlige salte, der findes i drikkevand fra hanen. Saltene er med til at give smag, ligesom de medvirker til at bevare saltbalancen i kroppen,« siger Herman Juel. 

 

En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at vandet fra tumbleren kan indeholde rester af vaskemiddel og skyllemiddel. Selvom resterne er små, så overvej at tage et glas fra hanen i stedet. 

 

Derfor skal du heller ikke give vandet til kæledyr, hvis det er det eneste vand, din hund eller kat så vil få at drikke. 

Læs mere om