Kan jeg bruge eddike i stedet for skyllemiddel?

Kan eddike bruges i stedet for skyllemiddel?
?

Jeg har hørt, at husholdningseddike kan bruges i stedet for skyllemiddel. Jeg har hørt, at det både skulle fjerne kalken fra tøjet og sæberester. Er begge dele korrekt? Kan det bruges til alle former for tekstiler? Kan det også bruges til min fire måneder gamle søns tøj?

Monica Schou, Rødovre

Svar fra Winnie From Thesbøl

Husholdningseddike kan bruges som skyllemiddel, når du vasker både dit eget og din søns tøj i hånden. Tilsæt eddiken til det sidste hold skyllevand. Eddike i sidste hold skyllevand har den ekstra fordel, at det binder farven i tøjet, så det ikke smitter af.

Når du vasker tøj i vaskemaskinen, er det vigtigt, at du doserer vaskemidlet rigtigt i forhold til tøjmængden og vandets hårdhed. Ring eventuelt til teknisk forvaltning i din kommune og få tallet for vandets hårdhed. Den rigtige dosering i forhold til hårdhed i vandet er grundlaget for, at der ikke kommer kalk i tøjet. Desuden kan du tilsætte lidt hexafosfat sammen med vaskemidlet. Læs på pakken, hvor meget der skal til. Det gør vandet blødt og fjerner yderligere kalken fra tøjet.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Læs mere om