Sådan vedligeholder du strygejernet

Brug strygejernets afkalkningsfunktion eller lav en blanding af eddikesyre og vand, så du undgår kalk i strygejernet. Samvirke viser dig, hvordan du med minimal vedligeholdelse får dit strygejern til at holde længere.

Sørg for, at varmelegemet ikke tilkalker. Et tilkalket varmelegeme slider unødigt på opvaskemaskinen.

Afkalk jævnligt

Vand indeholder kalk fra naturens side. Nogle steder i landet er der mere kalk i vandet end andre, og bor du i et område med meget kalk, skal du være særligt opmærksom på at vedligeholde dit strygejern. Sætter kalken sig i strygejernet, fungerer det dårligere, og levetiden bliver reduceret.

Husk derfor følgende råd, som får dit strygejern til at leve længere:

  • Afkalk strygejernet jævnligt. Gerne 1 gang om måneden, alt efter hvor meget du bruger det. Nogle strygejern har en afkalkningsfunktion, så brug den. Alternativt kan du blande 1 del eddikesyre 32% med 9 dele vand. Hæld det i vandbeholderen og skru op til varmeste dampprogram. Stil strygejernet i vasken. Aktiver dampfunktionen og lad vand og kalk sprutte ud.
  • Tøm altid beholderen for vand, når du er færdig med at stryge. Så mindsker du mængden af kalk, der kan nå at opbygges på varmelegemet.
  • Belægninger på strygejernet kommer, når du stryger syntetiske stoffer ved for høj temperatur. Belægninger kan fjernes ved at spraye lidt silikonespray eller gnide strygejernets strygeflade med hvid stearin. Har du brugt spray eller stearin, så stryg på en gammel klud før, du stryger på det fine tøj. Brug eventuelt skraberen, du bruger til den keramiske kogeplade, til at fjerne urenheder, spray og stearin. Vær forsigtig.