Redaktionen anbefaler






Jo længere tid, du bager, steger, braser og fritterer, og jo højere temperatur, jo mere af det skadelige akrylamid bliver der udviklet.
En knasende sprød småkage er guf for julestemningen i december. Det samme er en sprød omgang pommes frites til grillmaden, men sprødhed og den brune farve kommer med en bagside:
Når du steger og bager produkter, der indeholder mel eller stivelse, dannes der akrylamid. Akrylamid øger risikoen for kræft, viser dyreforsøg, og EU’s fødevaremyndigheder mistænker samtidigt akrylamid for at påvirke nervesystemet, forplantningsevnen og arveanlæg negativt.
Bager du småkagerne længe, eller lader du pommes frites eller andre kartofler være i ovnen eller frituregryden længe og ved høj temperatur, øges mængden af akrylamid. Akrylamid dannes nemlig, når man steger, bager, griller eller friterer kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på over 120 grader. Jo højere temperatur og jo længere tid maden bliver varmebehandlet, jo mere stiger indholdet af akrylamid i maden, oplyser DTU Fødevareinstituttet.
I kartofler:
I bagværk:
Bag kun, til dit bagværk er gult eller gyldent, ikke til det er brunt og har en knasende skorpe. Bagværk, der er lavet med gær, indeholder mindre akrylamid end bagværk med for eksempel bagepulver og natron.
Vil du mindske mængden af akrylamid i småkagerne, skal du altså ikke bage småkagerne for længe, lyder rådet fra Mette Mecklenburg i Coops kvalitetsafdeling:
»Bag kun småkagerne gule og ikke for brune. Det samme gælder i princippet, når du rister brød eller steger eller på anden måde varmebehandler kartofler. Et par minutters bagetid kan fordoble indholdet af akrylamid i dine småkager.«
Fødevarestyrelsen har tidligere lavet forsøg, der viser, at bruger du for eksempel hjortetaksalt som hævemiddel i dine småkager, så fordobles mængden af akrylamid, hvis du bager småkagerne i 10 minutter i stedet for 8 minutter ved 200 grader.
Der dannes mindre akrylamid i gærhævet bagværk end i brød og kager, hvor der er brugt bagepulver, natron, hjortetaksalt eller lignende hævemidler.
En af de store kilder til danskernes indtag af akrylamid er kaffe. Selvom indholdet af akrylamid i kaffe er højt, advarer sundhedsmyndighederne ikke mod at nyde en kop kaffe, men minder om, at man bør drikke andet end kaffe i løbet af dagen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10