10 fantastiske kirker i Danmark, du bør se

Der er over 2000 kirker i Danmark, og måske tænker du på den klassiske hvidkalkede af slagsen, når du hører ordet kirke. Det er ikke tilfældet for de 10 fantastiske kirker rundt i Danmark, Samvirke har udvalgt for dig her.

Kilder: baunekirken.dk, VisitDenmark, Den Store Danske, Skanderborg Sogn, hover-grejsdal-kirker.dk, grundtvigskirke.dk, ribe-domkirke.dk, aarhusdomkirke.dk, vorfruesogn.dk, oesterlarskirke.dk, ringstedsogn.dk og Kristeligt Dagblad

Skanderborg Slotskirke, Skanderborg

Stift: Aarhus
Opført: 1572
Stil: Slotskirke
Opført af kong Frederik II

Som den sidste del af det tidligere Skanderborg Slot står Slotskirken og hæver sig over Skanderborg Sø. Kong Frederik II ombyggede den tidligere middelalderborg til en moderne fæstning, og i et af hjørnerne indrettede han et kapel, som altså nu er det eneste, der står tilbage. Kirketårnet er et tidligere hjørne af selve borgen, som fungerede som et flankeringstårn. I slottets tidligere vinkælder er der nu en krypt.

Adresse: Slotsholmen 4, 8660 Skanderborg

Baunekirken, Tjørring

Stift: Viborg
Opført: 1977
Stil: Moderne/Rundkirke
Arkitekt: Kristian Kristiansen

Efter at indbyggertallet i Tjørring begyndte at stige kraftigt, var der ikke længere plads i den gamle Tjørring Kirke. Der skulle bygges en ny kirke, og det blev Baunekirken. Kirken har plads til 200 mennesker inde i selve kirkerummet, men der kan sidde yderligere 200 ude i kirkens vestfløj. Kirken er opbygget i en korsform med det runde kirkerum i midten, og derfor er det faktisk en rundkirke. Det grønne tag inde i kirkerummet er håbets farve grøn, og et vindue i midten får blikket til at søge opad.

Adresse: Østerbyvej 10, Tjørring, 7400 Herning

Grejsdal Kirke, Vejle

Stift: Haderslev
Opført: 1961
Stil: Moderne
Arkitekt: Jens Malling Pedersen

Ud mod Danmarks største kløft, Grejsdalen, står den utraditionelt udseende kirke Grejsdal Kirke. Kirken er opført på grund af pladsmangel i den anden – også ret så interessante – Hover Kirke. Der er ingen vinduer i Grejsdal Kirke, men derimod tilfældigt placerede glassten, som tillader lyset udefra at falde på nogle specielle måder. Kirken adskiller sig også fra mange andre, fordi loftet over alteret er højere end resten af kirken. Normalt forholder det sig omvendt.

Adresse: Grejsdalsvej 221, 7100 Vejle

Grejsdal Kirke, Vejle

Stift: Haderslev
Opført: 1961
Stil: Moderne
Arkitekt: Jens Malling Pedersen

Ud mod Danmarks største kløft, Grejsdalen, står den utraditionelt udseende kirke Grejsdal Kirke. Kirken er opført på grund af pladsmangel i den anden – også ret så interessante – Hover Kirke. Der er ingen vinduer i Grejsdal Kirke, men derimod tilfældigt placerede glassten, som tillader lyset udefra at falde på nogle specielle måder. Kirken adskiller sig også fra mange andre, fordi loftet over alteret er højere end resten af kirken. Normalt forholder det sig omvendt.

Adresse: Grejsdalsvej 221, 7100 Vejle

Grundtvigskirken, København

Stift: København
Opført: 1940
Stil: Gotisk katedral i moderne fortolkning
Arkitekt: P.V. Jensen Klint

Som navnet antyder, er kirken på Bjerget i Bispebjerg ved København en hyldest til den danske salmeskriver N.F.S. Grundtvig. Kirken er intet mindre end imponerende i størrelse og arkitektur, og hvad der er endnu mere imponerende, er, at kun omtrent 10 murere var med til at lægge de mange, gule mursten, som kirken er bygget op af. Gotikken i kirken afspejler sig i særlige målforhold og proportioner, som følger Platons metafysik. Inde i kirken finder du også den største, danske orgelpibe, der måler 11 meter i højden.

Adresse: På Bjerget 14B, 2400 København

Højerup Gl. Kirke, Store Heddinge

Stift: Roskilde
Opført: 1300
Stil: Romansk
Det siges, at en skipper i nød opførte kirken for at opnå frelse

Skræmmende tæt på en 30 meter høj Stevns Klint ligger Højerup Gl. Kirke. Selve bygningens kor har da også lidt skæbnen, i 1928 styrtede den ende af kirken i havet. På 3 dage besøgte over 40.000 personer Højerup og så en decideret overskåret kirke. Nu er resten af kirken dog forsvarligt sikret ved hjælp af en undermuring af kirken, og det er muligt at besøge kirken og stå ved balkonen, der har erstattet koret, og kigge ud over havet.

Adresse: Højerup, 4660 Store Heddinge

Ribe Domkirke, Ribe

Stift: Ribe
Opført: ca. 1110
Stil: Romansk
Opført af biskop Thure – restaureret i 1882-1904 af arkitekten af H.C. Amberg

Den nuværende romanske kirke var oprindeligt 3-skibet, men efter en brand i 1402 tilbyggede man yderligere 2 skibe på Ribe Domkirke. Dermed er det den eneste 5-skibede kirke i Danmark. Der er flere tårne på kirken, deriblandt Borgertårnet hvor det er muligt at gå de 248 skridt op og nyde udsigten. Der er også et museum i kirken, hvor personer over 14 år kan komme ind for en flad 20’er, og børn under 14 kan komme ind for 10 kroner. Museets åbningstider følger kirkens.

Adresse: Torvet, 6760 Ribe

Sankt Clemens Kirke, Aarhus

Stift: Aarhus
Opført: Cirka 1300
Stil: Romansk/gotisk
Opført af biskop Peder Vognsen

Danmarks længste kirkebygning finder du i Aarhus. Domkirken i Aarhus Stift er 93 meter lang, og også tårnet holder rekorden for det højeste kirketårn i Danmark med sine 96 meter, der rager mod himmelrummet. Kirken har nogle imponerende mosaikruder, der sidder i store, spidsbuede vinduer ved koret. Det er muligt at komme op i tårnet, hvis man aftaler det med kirketjeneren.

Adresse: Store Torv, 8000 Aarhus C

Vor Frue Kirke, Kalundborg

Stift: Roskilde
Opført: Cirka 1200
Stil: Gotisk
Opført af Esbern Snare

Ser man Vor Frue Kirke i Kalundborg oppefra, ligner det et såkaldt græsk kors. Det er dog fra jorden, du kan nyde de 5 store tårne, der afslutter de 4 bygninger, som udgør korsets arme. Det sidste og højeste tårn hviler på fire store søjler i midten af kirken. Grunden til dette særegne udseende er, at det trækker paralleller til det himmelske Jerusalem, hvor man ifølge Bibelen skulle have mennesker og Gud til at forenes. Man forestillede sig i middelalderen  det himmelske Jerusalem som en fæstning med 5 tårne.

Adresse: Adelgade 19, 4400 Kalundborg

 

Østerlars Rundkirke, Gudhjem

Stift: København
Opført: Cirka 1150
Stil: Rundkirke

Bornholms største rundkirke finder man ved Østerlars. Den fascinerende, runde bygning har ikke kun fungeret som et åndeligt tilflugtssted, men også et fysisk forsvarsværk med 2 meter tykke mure og skydeskår. I midten af kirken står en stor, bærende pille kaldet ’ovnen’, hvor der står en døbefont, der menes at være lige så gammel som selve kirken. Rundt på indervæggen er der malet skræmmende billeder af mennesker, der bliver ledt mod helvedes porte. Der er i alt 7 rundkirker fra middelalderen rundtomkring i landet.

Adresse: Vietsvej 25, 3760 Gudhjem

Sankt Bendts kirke, Ringsted

Stift: Roskilde
Opført: 1170
Stil: Romansk
Den oprindelige kirke blev opført af bisp Svend Norman

Skeletter i skabene kan passende omformuleres til lig i jorden, når man snakker om Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Et væld af store, tidligere konger ligger begravet under kirkens gulv – blandt andre Valdemar den Store. Ud over ham kan man se 12 andre gravsteder i kirken.

Adresse: Sct. Bendtsgade 9, 4100 Ringsted