Redaktionen anbefaler






En femtedel af den akrylamid, vi indtager, kommer fra kaffen. Kig på pakken, køb de let ristede eller hårdt ristede kaffetyper og indtag mindre akrylamid, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Hold øje med, hvordan kaffen er ristet, næste gang du køber kaffe. Der skal stå let ristet eller mørkt ristet på pakningen, hvis du vil undgå akrylamid, der er mistænkt for være kræftfremkaldende.
Akrylamid har vist sig kræftfremkaldende i dyreforsøg. Stoffet dannes, når fødevarer steges, bages og ristes. Jo mere bruning af fødevaren, jo mere akrylamid.
Akrylamid fra kaffe udgør cirka en femtedel af vores samlede akrylamidindtag.
»Let ristet kaffe indeholder mindre akrylamid end mørkt ristet kaffe, fordi jo mindre ristet kaffen er, jo flere af de naturlige antioxidanter findes i kaffen. Antoixidanter bliver nedbrudt ved ristningen. Også i de hårdt ristede kaffetyper falder indholdet af akrylamid. Den højere temperatur får den akrylamid, opvarmningen har dannet, til at nedbrydes igen. Let ristet og mørkt ristet kaffe er altså bedst i forhold til akrylamid, mellemristet er dårligst,« siger Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet.
Akrylamid kan findes i brød, kaffe, kakao, kartoffelchips, pommes frites, kager og morgenmadprodukter. Stoffet dannes, når man steger, bager eller griller fødevarer ved over 120 grader, hvis fødevarerne indeholder kulhydrat og asparaginsyre.
Rygere er især udsat for akrylamid. Det er endnu ikke afklaret, om den mængde akrylamid, vi får fra kosten, er kræftfremkaldende. Vi kan spare os selv fra risikoen ved akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege vores mad og ved at lade være med at spise branket og brændt mad.
De sunde effekter ved mange fødevarer opvejer de skadelige effekter af akrylamid, det gælder for eksempel rugbrød, slå derfor koldt vand i blodet, tilråder seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen. Hun har forsket i akrylamid og har blandt andet været med til at vise, at akrylamid kan øge risikoen for brystkræft.
”Man kan eventuelt undgå den brune overflade og produkter som chips, pommes frit og kager, men stadig spise fuldkornsbrød. Mit råd er at følgekostrådene og spise fiberrigt og varieret,” siger hun.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10