Undgå akrylamid, se efter hvordan kaffen er ristet
Akrylamid er mistænkt for være kræftfremkaldende
Hold øje med, hvordan kaffen er ristet, næste gang du køber kaffe. Der skal stå let ristet eller mørkt ristet på pakningen, hvis du vil undgå akrylamid, der er mistænkt for være kræftfremkaldende.
Akrylamid har vist sig kræftfremkaldende i dyreforsøg. Stoffet dannes, når fødevarer steges, bages og ristes. Jo mere bruning af fødevaren, jo mere akrylamid.
Akrylamid fra kaffe udgør cirka en femtedel af vores samlede akrylamidindtag.
Undgå den mellemristede kaffe
»Let ristet kaffe indeholder mindre akrylamid end mørkt ristet kaffe, fordi jo mindre ristet kaffen er, jo flere af de naturlige antioxidanter findes i kaffen. Antoixidanter bliver nedbrudt ved ristningen. Også i de hårdt ristede kaffetyper falder indholdet af akrylamid. Den højere temperatur får den akrylamid, opvarmningen har dannet, til at nedbrydes igen. Let ristet og mørkt ristet kaffe er altså bedst i forhold til akrylamid, mellemristet er dårligst,« siger Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet.
Spis ikke branket og brændt mad
Akrylamid kan findes i brød, kaffe, kakao, kartoffelchips, pommes frites, kager og morgenmadprodukter. Stoffet dannes, når man steger, bager eller griller fødevarer ved over 120 grader, hvis fødevarerne indeholder kulhydrat og asparaginsyre.
Rygere er især udsat for akrylamid. Det er endnu ikke afklaret, om den mængde akrylamid, vi får fra kosten, er kræftfremkaldende. Vi kan spare os selv fra risikoen ved akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege vores mad og ved at lade være med at spise branket og brændt mad.
Slå koldt vand i blodet og bag stadig sunde fuldkornsbrød
De sunde effekter ved mange fødevarer opvejer de skadelige effekter af akrylamid, det gælder for eksempel rugbrød, slå derfor koldt vand i blodet, tilråder seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen. Hun har forsket i akrylamid og har blandt andet været med til at vise, at akrylamid kan øge risikoen for brystkræft.
”Man kan eventuelt undgå den brune overflade og produkter som chips, pommes frit og kager, men stadig spise fuldkornsbrød. Mit råd er at følgekostrådene og spise fiberrigt og varieret,” siger hun.
Undgå akrylamid i din mad
- Undgå unødvendig, kraftig varmebehandling, når du steger, bager eller fritterer. Varmebehandlingen skal dog altid være tiltrækkelig til at sikre mod sygdomsfremkaldende bakterier.
- Steg eller bag kartoffelprodukter gyldne, ikke brune. Hold temperaturen under 175 grader, hvis du fritterer. Det er bedre at bage end at frittere.
- Opbevar ikke kartofler under seks grader. Det øger indholdet af sukker i kartoflerne og jo mere sukker, jo mere akrylamid akrylamid kan der dannes.
- Læg udskårne kartofler i blød i 20 minutter, inden de steges for at fjerne sukkeret.
- Spis varieret. Variation i valg af mad er altid værd at gå efter, også når det gælder akrylamid.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet