10 gratis oplevelser i Vestjylland

Tag på bæverjagt i Klosterheden Plantage, eller lad dig udfordre af resten af familien i Lemvig Skatepark. Langs vestkysten er der også mulighed for at se bunkere og en tilsandet skov. Samvirke har fundet 10 vestjyske attraktioner, der er gratis, til når du skal holde sommerferie i Vestjylland
Bunkere ved Houvig Fæstningen

Atlantvolden og de mange bunkere

3,8 km nord for Søndervig ligger et af de vigtigste tyske fæstningsanlæg i Danmark fra Anden Verdenskrig. Den består af 50 bunkere og ca. 50 andre betonanlæg, som fungerede som en del af tyskernes vold med kanoner, antiluftsskyts og maskingeværsbunkere.

Omkring fæstningen var der endvidere store minefelter og pigtrådsspærringer.

Læs mere om Houvig Fæstningen

Vibe ved Tipperne nær Ringkøbing

Reservatet Tipperne og flodengene ved Skjern Å 

For sydenden af Ringkøbing Fjord ligger fuglereservatet Tipperne. Fra april til september er vadefugletrækket på sit højeste. I store antal ses almindelig ryle, vibe (billedet), brushane, klyde, rødben, stor regnspove, lille kobbersneppe og hjejle. Også plantelivet er helt særligt. Tipperne er kun åbne for publikum i sommerhalvåret, og frem til 1. august er der åbent onsdag og lørdag. Fra 1. august er der åbent alle ugens dage kl.09.30-15.30. August og september er de bedste måneder, hvis du vil se på trækfugle.

Læs mere om Tipperne

Når du er i området, så besøg også Skjern Å, der er Danmarks vandrigeste å. Åen blev for nogle år siden ført tilbage til sit oprindelige løb. Du kan fange Nordeuropas eneste oprindelige laks i åen, og du kan også besøge floddeltaet, der er opstået ved åens udløb i Ringkøbing Fjord.

Læs mere om Skjern Å

Vægtere i Holstebro

Vægterture

Historisk vægtertur i Holstebro – opdateret med ny info
fra 10 juli til 14 August kan du hver dag komme med på en tur i tusmørket i Holstebro.

Turen er akkompagneret af 2 vægtere i vægterkappe med lygter og morgenstjerner. Guiderne vil undervejs synge og fortælle om Holstebros kunstværker. Turen slutter med, at den berømte skulptur ”Kvinde på kærre” synges til ro. Det er gratis i hele juli og august. Turene gås mandag til søndag kl.19.30-21.

Du kan også finde vægtere i andre byer i det vestlige Danmark. I Ringkøbing er der gratis vægterture hver aften kl.20 fra 1. juli til 1. september.

Den tilsandede egeskov ved Blåbjerg og Henne

Den tilsandede egeskov ved Blåbjerg og Henne

Længst mod vest er der ikke mange træer - sandfygning har domineret landskabet, men ved Blåbjerg findes en naturligt fremkommet egeskov. Skoven kaldes den tilsandede skov, da sandet er føget ind i skovbunden. Skoven nås bedst med den gule vandrerute fra enten Blåbjerg eller Henne.

Læs mere om den tilsandede egeskov

 

Fisk i kasse til fiskeauktion

På fiskeauktion i Thorsminde

Oplev det autentiske fiskermiljø og auktionen, hvor buddene på fiskene ryger gennem luften. Vær selv med til at byde på de friskfangede fisk og få lidt lækkert med hjem til aftensmaden, når fiskeauktionen på Gammel Havn i Thorsminde lørdage i sommerferien byder turister indenfor. Auktionen er gratis. 

Læs mere om turistfiskeauktionerne
 

I Hvide Sande kan du dukke op til fiskeauktion om søndagen. Læs mere om fiskeauktionerne

Svømmende bæver

Felthospitalet i Rom og krondyr på Klosterheden

Klosterheden er et af Danmarks største, uberørte naturområder, og du kan få en alsidig dag på heden, der ligger ved Lemvig og Struer. Hvorfor ikke besøge Rom Flyveplads, som tyskerne anlagde og gjorde klar til krig mod de allierede? Felthospitalet, der aldrig kom i brug, er en af flyvepladsens største bygninger. 

På Klosterheden finder man også en stor bestand af kronvildt, og tidligt om morgenen kan du være heldig at se krondyrene komme ud fra skovbrynet. Klosterheden er også stedet, hvor Naturstyrelsen udsatte de første bævere i Danmark. Efterhånden har bestanden vokset sig stor, og på egen hånd kan man lede efter spor og bævere på Klosterheden. 

Læs om Klosterheden og se, om du kan finde en bævertur i Naturstyrelsens kalender

 

Lemvig Skatepark i Lemvig

Lemvig Skatepark

Lemvig Skatepark er en arkitektonisk perle på østsiden af Lemvig Havn. Med sine 1.200 kvadratmeter er der rig mulighed for, at I som børnefamilie får en sjov og hyggelig tid sammen – med fart på.

Skaterparken er kåret som en af de 13 bedste og flotteste skaterparker i Europa af det internationale, anerkendte skatermagasin Kingpin.

Tag jeres skateboard, løbehjul, BMX eller rulleskøjter med og udfordr hinanden på de små hævninger. Skaterparken er for alle niveauer, så selv den mindste nybegynder kan være med, og de mere erfarne og øvede kan udfordre sig selv.

Læs mere om Lemvig Skatepark

Jernkysten

I århundreder var Nordsøen frygtet af søfolk. Havet var barsk i stormvejr og strømforholdene svære at beregne. Et skib kunne let blive forsat af strømmen og komme ud af kurs. Samtidig var den jyske vestkyst lav og uden havne eller beskyttende vige. Kom man først i problemer kunne den sandfyldte brænding slå et skib til vrag på ingen tid. Derfor blev den jyske vestkyst betegnet som en Jernkyst.

Udstilling om redningsvæsnets barske opgaver på den jyske vestkyst ”Jernkysten”. Fri entré – åbent året rundt kl. 8-19. På redningsstationen er der installeret wi-fi, så man kan downloade app’en Jernkysten og fortsætte sin opdagelsesrejse op langs kysten.

Læs mere om Jernkysten

Ravjagt med UV-lys

Tag på ravjagt med UV-lygter

Rav kan findes på alle tider af døgnet langs Vesterhavet – især efter en god omgang vestenvind. Køb særlige ravlygter til at hjælpe med at finde Nordens guld, så er det en sjov aktivitet for store og små ved tusmørke.

Læs mere om ravsafari i Hvide Sande

Skulptur ved Mindeparken for Jyllandsslaget ved Thyborøn

Mindeparken for Jyllandsslaget 

På den jyske vestkyst vest for Thyborøn by ligger Mindeparken for Jyllandsslaget. I mindeparken kan man se de 25 granitsten med en højde på op til 3,5 meter. Stenene blev rejst til minde om de 25 skibe, der sank ved Jyllandsslaget mellem den tyske og britiske flåde under Første Verdenskrig. Stenene er placeret i samme formation, som skibene ligger på bunden af Nordsøen, og hver sten er udstyret med en inskription med skibets navn. Sammen med stenene er der opstillet i alt 8645 figurer til minde om de personer, der omkom ved skibenes forlis. 

Læs mere om mindeparken her.