18 gratis oplevelser på Bornholm
Hammershus – gratis besøgscenter og fantastisk udsigt
Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed med sin enestående placering på en klippeknude på Nordbornholm ud mod Østersøen. Her sloges hære, og Leonora Christina og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, var spærret inde på Hammershus i 1660-61 på grund af landsforræderi, og en dramatisk flugt ned ad mure og klipper mislykkedes.
I 2018 åbnede et nyt besøgscenter, og her findes en moderne udstilling, der fortæller om borgens historie på en let tilgængelig måde. I et stort mørkt rum finder man en model af udstillingen og et antal touch-skærme. Her kan man navigere rundt i et 3D-univers og dykke ned i forskellige temaer. Fra Borgen er der en fantastisk udsigt over Østersøen og Nordbornholm.
Læs mere om Hammershus.
De glemte borge i Almindingen
Borgruinen Gamleborg på Bornholm er placeret på en svært tilgængelig klippeknude på kanten af Ekkodalen i Almindingen. Borgplateauet er omkranset af jordvolde, og fra omkring år 1100 er borgen yderligere forstærket med en massiv granitstensmur. Borgen har været mange tusinde kvadratmeter stor og er en af de første murede bygninger i Danmark.
Ikke langt fra Gamleborg ligger Lilleborg smukt på et næs i en lille sø. Læs mere om borgene og få kort, så du (nemmere) finder dem i skoven.
Læs mere om Gamleborg og Lilleborg
Ekkodalen og rokkestenen
Nå du nu er i Almindingen, så husk en tur forbi rokkestenen og Ekkodalen, der ikke er langt væk. Ekkodalene er en 2 kilometer lang tunneldal, der skærer sig gennem den store skov midt på Bornholm. Ekkodalen har sit navn fra ekkoet, man kan opleve, hvis man råber i dalen. Og hvem bliver nogensinde for gammel til at råbe "Hvad drikker Møller?" og så vente på svaret?
Rokkestenen finder du også i Almindingen, men vidste du, at der findes 3 rokkesten på Bornholm? Den største finder du i Paradisbakkerne
Stå ansigt til ansigt med bisoner
I 2012 blev 7 bisonokser sluppet løs i en indhegning på Bornholm. Bisonoksen har tidligere naturligt været i Nordeuropa, og de 7 bisonokser blev sat ud som en del af et eksperiment for at øge biodiversiteten. Bisonokserne er nemlig store, entreprenante dyr, der gerne vælter træer og flytter rundt i skovbunden.
I dag har flokken vokset sig større, og de bornholmske bisoner har efterhånden vænnet sig så godt til bornholmerne og turisterne, at man kan se dem krydse veje og stier i dagtimerne.
Find indhegningen ved Christian d. X's vej.
Unikke landskaber: Kultippen og Danmarks mest besøgte vandfald
Kultippen finder du ved kysten lige syd for Hasle. Et enestående, mærkeligt og menneskeskabt landskab, der leder tankerne hen på et sort ørkenlandskab. Du finder hverken træer eller mindre planter i området.
Kultippen har sin oprindelse i 1940'erne, hvor man udgravede kul ved Hasle. Her sorterede man “affaldsprodukter” som sand, grus, ler og kulstøv fra kullet, og sedimenterne blev kørt med tipvogn til kysten, og tømt ud over kanten. Navnet Kultippen stammer herfra.
Området ved Kultippen har meget lidt lysforurening, så tag et tæppe med og se Bornholms flotteste nattehimmel!
Det store vandfald
I Døndalen beliggende mellem Allinge og Gudhjem falder en å omkring 20 meter og danner Danmarks 3. højeste vandfald. På Døndalens nordvestside rejser sig en 20 meter høj klippevæg, der kulminerer i udsigtspunktet Amtmandsstenen. Herfra har man udsyn over dalens trætoppe, Østersøen og Christiansø.
Det kræver en 2-kilometers gåtur for at nå til vandfaldet. Turen kan snildt klares af folk, der er knap så godt gående, og for den vante vandrer kan turen udvides til en gåtur på et par timer.
Stenhuggerstierne og Radiumkilden ved Hammeren
Er du alligevel ved Hammershus, så tag vandreskoene på og tag en tur på Stenhuggerstierne, der åbnede i 2018. En 5,5 kilometer lang vandretur viser dig alle de hemmelige steder på Hammerknuden. Se de glemte stenbrud, hør fortællingerne om stenbryderne og urfjeldet.
Undervejs kommer du til Gasterenden, hvor man finder Radiumkilden, også kaldet Rosenkilden. Et kildevæld, hvis vand indeholder det radioaktive grundstof radium. På kurbadene i tyske Wiesbaden lukrerede man i 1920’erne på radiumholdigt vand, som man formodede havde en sundhedsfremmende effekt. Så da der i 1923 blev konstateret radium i blandt andet Gasterenden, øjnede entreprenante kræfter et turismeeventyr. Mineralvandsfabriken ”Bornholm” i Sandvig greb chancen og begyndte at markedsføre sodavand brygget på det radioaktive vand.
I finnens fodspor - en spektakulær vandrerute
Finnens fodspor er en kuperet vandrerute tæt ved Hammershus. Ruten er en af de smukkeste på Bornholm, og er du på jagt efter en særlig wauw-oplevelse, så gå op på Finnens Top, hvor der er en helt magisk udsigt mod en sommeraftens solnedgang mod nordvest. Ruten er 6 kilometer lang og sender dig gennem Finnedalen, ligesom du under dig kan se stenformationen Løvehovederne.
Læs mere om Finnens Fodspor
Besøg Naturstyrelsens sider om Finnens Fodspor
Rent Instagram-landskab ved Opalsøen og Sibirien
Opalsøen, der ligger mellem høje stejle klippesider og umiddelbart ved siden af Hammersøen, er et levn fra en tid, hvor granitbrydningen var en stor indtægtskilde og arbejdsplads på Bornholm. Opalsøen, Krystalsøen og Sibirien er blandt de ældste stenbrud på øen, og i dag er udsigten over den grønne Opalsøen mere end fantastisk – og bestemt et foto værd.
Lokale rygter siger, at da man stoppede brydningen i Opalsøen, lod man en stor gravemaskine stå i bunden af bruddet, fordi den generelt ikke længere var noget værd og vandet allerede var begyndt at trænge ind. Denne maskine skulle åbenbart stadig befinde sig i bruddet.
Hasle Havnebad
På Hasle havn kan du opleve det nye havnebad, som er perfekt for dig, der ønsker at slikke sol, springe i vandet eller blot tage en stille og rolig svømmetur. Havnebadet i Hasle byder på en badeplatform og saunabygning samt et 15 meter langt bassin og et 17 kvadratmeter børnebassin. Hele den skrå flade af havnebadet er udformet som en tribune med behagelige siddepladser. Takket være orienteringen mod vest er det et formidabelt sted at opleve en af Bornholms smukkeste solnedgange.
Kanonstillinger fra Anden Verdenskrig
I Dueoddes fyrreskov kan du opleve nogle af krigstidens gamle kanonstillinger. Her var det meningen, at der skulle placeres nogle 17 meter lange kanoner, som skulle kunne skyde 42 kilometer og på den måde lukke for al indsejling østfra.
Tyskerne havde planer om fire kanonstillinger, hvoraf to nåede at blive bygget. Formålet med kanonstillingerne var at beskyde den skibstrafik, der var syd for Bornholm. Der er adgang til området ad Skrokkegårdsvejen.
Børnevenlige Balka Strand eller den hemmelige strand ved Høl og Listed
Stranden ved Balka er en af de mest populære strande på Bornholm, og det er let at forstå hvorfor: Balka Strand har det fineste sand og lavt vand. Stranden ligger i læ for sommerens dominerende vestenvind og er kendt for det lune, lave vand, hvor børnene kan boltre sig længe i de lavt rullende bølger. Du skal til gengæld langt ud for at kunne svømme. Stranden begynder i Snogebæk og slutter i Balka.
Er du mere til den gemte naturperle? Så følg stien fra Listed Havn til Høl Strand, der ligger lidt gemt. Stien er en af de hyggeligste, og snart åbenbarer en lille strand sig.
Stranden bruges stadig af især de lokale, og rygterne siger, at for mere end 50 år siden var det populært blandt Listeds unge at hoppe fra de 3 meter høje klipper og ned i vandet.
Stranden er ægte bornholmsk med mange småsten, så det kræver en badesandel eller hård hud på foden. Er du mere til sandstrand, skal du køre længere op ad kysten mod Gudhjem.
Læs mere om naturen ved Listed
Se Blåskinsdalens særlige lys, find orkideerne og hør nattergalen
Lyset i Blåskinsdalen mellem Hasle og Sandvig har bjergtaget malere, men historien siger, at lyset ikke lader sig fange på et lærred – du må se det selv.
Blåskinsdalen har fået sit navn fra de blå anemoner, der blomstrer her om foråret. En anden af dalens karakteristiske planter er den stedsegrønne vedbend, der slynger sig op ad størsteparten af Blåskinsdalens træstammer og dækker meget af skovbunden. Desuden finder du mange bregner og orkideer (gøgeurt). Nyd denne fantastiske natur – det er som i et eventyr! Og så er der tilmed gode chancer for at høre nattergalen i maj og juni.
Bliv klogere på den særlige natur i Blåskinsdalen hos 367ture.dk
Besøg nogle af de 250 bautasten - se stenen, som jætten kastede mod Ibs kirke
Bornholm har været hjemsted for op mod 1000 bautasten, og i dag kan du stadig finde 250 af dem. Bautasten har altid fungeret som mindesten for afdøde, og traditionen med bautasten har op mod 2000 år på bagen. Hovedparten af bautastenene blev dog rejst mellem 400 e.kr. og 900 e.kr. Den største samling bautasten findes i Gryet, mens den næststørste findes i Louisenlund, hvor også Fænrisstenen findes. På Fænrisstenen findes 5 fordybninger, som i følge sagnet blev sat, da Jætten Fænris kastede stenen fra Aarsdale mod Ibs kirke.