Kan man forlænge levetiden på frugt og grønt i køkkenet med en lille plasticbold?

Frugt og grønt fylder i danskernes skraldespande, men en metode fra fødevareindustrien kan sænke modningshastigheden på æbler, bananer og tomater i køkkenet. Hos Samvirke har vi sat os for at teste, om en plastbeholder i frugtskålen kan forlænge holdbarheden på en bananklase

Vi har testet en æbleformet plasticbeholder kaldet Wrappy, der er lavet til at absorbere den ethylengas, som frugt og grøntsager udskiller, og som får fødevarerne til at modne hurtigere. I Wrappyen er nemlig en lille pose med et middel, der kan optage og oplagre gasser som ethylen. Når man lægger en Wrappy i frugtskålen eller i skuffen i køleskabet, skal midlet i plastbeholderen sænke modningshastigheden og få fødevarerne til at holde længere. 

Metoden bruges i forvejen i fødevareindustrien på frugt- og grøntlagre og under transport af frugt og grønt - også til økologiske varer. Men kan metoden også fungere i frugtskålen? ⁠

Til at lave testen har vi brugt bananer, en frugtskål og en Wrappy. ⁠

Vi har sammenlignet to bananklaser, hvor den ene klase ligger sammen med en Wrappy, der skal absorbere ethylenen fra bananerne, og hvor den anden klase ligger for sig selv. I videoen kan du se, hvordan de to bananklaser modnes over 10 dage. ⁠

Disclaimer: Vores test er ikke videnskabelig. De to videoer er lavet i forlængelse af hinanden, og derfor er bananerne ikke fra samme klase. Vi har heller ikke kontrolleret temperaturen under optagelserne. Vi har kun lavet testen en enkelt gang.

Wrappyen kan i øvrigt købes  i Coops butikker. 

Frugt og grønt fylder i skraldespanden

Ifølge Fødevarestyrelsen smider private husholdninger 235.000 ton mad ud hvert år, og det er næsten 30 procent af det samlede madspild i Danmark. Frugt og grønt udgør op mod 25 procent af madspildet i hjemmet.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Læs mere om