13 gratis fornøjelser på Sjælland og Møn

Har du klappet undersiden af Storebæltsbroen, hørt utrolige historier om lægeplanter eller hørt om lig gemt i kirkegulvet? Samvirke har fundet 13 sjove, spændende og ikke mindst gratis oplevelser til dig og hele familien på Sjælland og Møn

Klap Storebæltsbroen på maven og besøg skanseanlægget 

Kør helt ud til Revspidsen ved Korsør, hvorfra du kan opleve det storslåede byggeri på tætteste hold.

Stedet er oplagt til fotografering af broen, som jo især ved solnedgang tager sig fantastisk ud, eller til at spise sin medbragte madpakke. Det er muligt at gå ind under broen og "klappe den på maven".

Læs mere om, hvor du kan klappe Storebæltsbroen

Når du er ved broen, så brug også tiden på Halsskov Odde. Vil du fange fisk, er odden et godt sted at smide snørren ud, men der er også oplevelser for den historieinteresserede. Halsskov Odde har også et gammelt forsvarsværk, et skanseanlæg, som er opført i 16- og 1700-tallet. Du kan klatre på en fritlagt vold. 

Læs mere om Halsskov Odde

Røsnæs - Sjællands vestligste punkt – med flot fyr, legeplads og snobrød

Et landskab, der bugter sig, og udsigt over vandet, det gør Røsnæs til en naturoplevelse i særklasse.

På oplevelsesruten Røsnæs Rundt bliver du guidet via 13 landemærker rundt i Røsnæs' smukke natur. På ruten vil I opleve fantastisk natur, få fortalt spændende historier og blive introduceret til aktiviteter både til vands og til lands. Efter en rask gåtur op til Røsnæs fyr kan du nyde den fremragende udsigt ud over hele området.

Ved naturskolen er der gynger og klatretovbane og en gammel have med store træer. Der er en kort gåtur ned til en stenstrand, hvor I kan bade eller fange krabber. Der er bålplads til fri afbenyttelse, så lav snobrødene her. 

Du kan læse mere på Røsnæs Rundts hjemmeside

Stevns Klint og Gl. Højerup Kirke

Den unikke Stevns Klint rejser sig 41 meter op over havet og strækker sig 17 km langs Østersøen. Klinten er et af verdens bedst bevarede levn fra en fjern fortid, og historien kan læses i klintens lerlag. UNESCO har udpeget Stevns Klint til at være verdensarv. 

Læs mere om Stevns Klint

 

Højerup Gamle Kirke styrtede næsten i havet

Besøg også Gl. Højerup Kirke (billedet), der ligger på kanten af klinten. Kirken er opført i 1357, men den 16. marts 1928 tidligt om morgenen skred et stykke af klinten ved Højerup i havet. Med i skredet røg en del af kirken, og de første dage var de overrevne kirke et tilløbsstykke. 40.000 besøgte kirken, der havde mistet koret i faldet, og de mange tilskuere kunne se resterne af kor, alter, gravsten, kister og skeletter ned på stranden. Kommer du i bil, betaler du for parkeringen. Pengene går til at vedligeholde og sikre området.

Læs mere om Højerup Gamle Kirke

Gå tur på trampestien og kom forbi naturcenteret, fyret og Stevnsfortet

En 22 km lang trampesti fører fra klinten til Rødvig Havn og fører blandt andet forbi Stevns Fyr og den nedlagte Højerup Gl. Kirke. På ruten kan man opleve Bøgeskov havn, Holtug kridtbrud, Mandehoveds naturcenter, Stevns fyr, den hyggelige Rødvig by og naturligvis Stevns Klint. Turen bringer jer også forbi Stevnsfortet, der lå i frontlinjen i den kolde krig. Fortet var bemandet og klar til kamp helt op til år 2000. 

Læs mere om Trampestien 

Gå til lægen i 1950’erne eller hør om overtroen og lægeplanterne.

I det gamle Præstø Amts Sygehus i Næstved finder du Medicinsk Historisk Museum, hvor du kan se, hvordan det var at gå til den praktiserende læge i 1950’erne, eller få indblik i udviklingen af medicinske instrumenter til behandling af forskellige sygdomme. 

Gårdhaven er indrettet med masser af medicinske planter, som er brugt til behandling gennem tiden. Nogle virkede, andre fodrede mest overtroen. 

Medicinsk Historisk Museum har åbent om tirsdagen kl.10-12. Alternativt skal du aftale besøg telefonisk. 

Kast dig i havet og prøv snorkling ved Ulvshale Strand på Møn ... 

Ved Ulvshale Strand er et lettilgængeligt snorkelspot, der også er børnevenligt. Her kan du se smukke stenrev med ålegræs og fladfisk. Du kan for eksempel møde pighvarren, som en er rovfisk med en større mund end sine slægtninge i fladfiskefamilien. Den kan kendes på sine pigge på oversiden, kan blive op til 1 meter lang og er mester i at skifte farve efter sine omgivelser. 

Læs mere om snorkelspottet ved Ulvshale Strand

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

... er du mere til tørskoede oplevelser, så besøg de vilde heste ved Ulvshale

Ulvshale på Møn er et af de steder i Danmark, hvor du kan opleve vilde heste. Hestene plejer græsset til glæde for en lang række dyr og planter, der er afhængig af helt kort græs og sollys.

Læs mere om de vilde hest hos Naturstyrelsen

175 km vandretur på Møn

Måske har du hørt om Caminoen, men hvad med Camønoen?
Det er en 175 km lang vandrerute, der bevæger sig rundt om Møn, Nyord og Bogø. Hvis man er frisk, kan man tage hele turen over nogle dage, men det er også muligt at hoppe på ruten flere steder, hvor det lyster. På turen kan man blandt andet opleve laguner, flotte sandstrande og flinke indbyggere, der er klar til at fortælle dig om stort og småt på ruten.

Der er flere forskellige ’Caminøpauser’ på turen, hvor der er opstillet toilet- og badefaciliteter. De ligger med cirka en dags vandring mellem hinanden. Der er mulighed for at overnatte i alt fra sheltere til slotte og B&B’s på rejsen rundt.

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Camønoens hjemmeside, hvor du også kan finde et digitalt kort over vandreruten.

Læs mere om Camønoen

Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde

I den hyggelige, gamle købmandsgård bliver der stadig langet sild og andre lækkerier over disken. Købmandsbutikken er indrettet, som den så ud omkring 1920, med salg fra et genskabt varelager fra dengang. Besøgende er velkomne til at færdes i butikken, kontoret og ude i købmandsgården, hvis bygninger stammer fra 1700-1800-tallet.

Lützhøfts Købmandsgaard har i højsæsonen åbent mandag-fredag kl.11-17  og lørdag kl.10-14. 

Købmandsgården byder på mere end blot butiksbesøg: se film i stumfilmsbiografen i sommerferien, der er æblefest i efterårsferien og et hyggeligt julemarked d. 7/12 kl. 11-15.

Læs mere om Lützhøfts Købmandsgaard

Masser af lig i gulvet

Sct. Nicolai Kirke i Køge er med sine fine træskærerarbejder, sin fantastiske altertavle og sine mange begravelsespladser i kirkegulvet et besøg værd. Det er den kirke i Danmark, der næst efter Roskilde Domkirke har flest gravpladser i kirkegulvet. Om sommeren kan man komme op i kirkens 44 meter høje tårn og beundre udsigten over byen og bugten. 

Læs mere om Køge Kirke

Karlstrup Kalkgrav

Er du til azurblåt vand og fossiler, skal du tage til Karlstrup Kalkgrav nord for Køge. Hvis du er heldig, kan du finde søpindsvin, koraller eller hajtænder i kalkskrænterne. Du kan også gå tur rundt om den smukke, blå sø eller tage en dukkert ved en af kalkgravens sandstrande, hvis vejret er godt – men husk, at der er koldt i den 14 meter dybe sø. Vil du vide mere om den billedskønne kalkgrav, så læs mere om Karlstrup Kalkgrav hos Danmarks Naturfredningsforening