10 fantastiske badeoplevelser på Bornholm

Bornholm er fyldt med fantastiske strande. Hop en tur i vandet, solbad på klipperne eller nyd en is med udsigt over vandet. Samvirke giver dig 10 bud på strande, du kan besøge på Bornholm
Høl Strand

Høl

Gå 100 meter nord for den lille hyggelige havn i Listed, og oplev den rå stenstrand, hvor store klippeformationer troner på hver sin side af vandindløbet. Stedet er meget bjergtagende og en rigtig bornholmerstrand, dvs. upoleret og smuk. Badestedet er mest oplagt for gode svømmere, idet her er sten- og klippebund. Man kan hoppe fra klipperne – på eget ansvar. Der findes parkeringspladser og offentlige toiletter lige ved Høl, og er man sulten, kan man f.eks. nyde lækkerier på cafeen Bay Frost på Listed Havn.

Dueodde Strand

Dueodde Strand

Rejseguruerne hos Lonely Planet har udgivet en liste over Europas 20 bedste strande – og Dueodde Strand er med på listen. Stranden strækker sig over 10 kilometer fra Sømarken til Snogebæk, og visse steder er stranden 100 meter bred. De åbne vidder er smukke, men vil man sole sig i fred, kan de mange klitformationer anbefales. Havdybden varierer, da der er flere rev, men for det meste er vandet lavt og derfor attraktivt for børnefamilier. Der er parkering, toiletter og mulighed for køb af mad og drikke.

Årsdale Strand

Årsdale er et fiskerleje med cirka 375 indbyggere på Bornholms østkyst, mellem Svaneke og Nexø. Årsdale er kendt for sit røgeri og de senere sæsoner også for ølproducenten Mikkellers pop-up-sommer-shop, hvor der kan købes mad og drikke – og ikke mindst den berømte ølfestival i sensommeren. Stranden er ikke så stor, men smuk og dejlig at bade fra, og er du til kajak, stand up paddle eller anden vandsport, er her også gode forhold. Vær forsigtig, hvis du springer i vandet fra klipperne. 

Boderne Strand

Gode råd til en god badeoplevelse på Bornholm

  • Tjek altid vejrudsigten. Vælg badested efter læ, pålandsvind eller hvad du foretrækker.
  • Vælg efter humør: Ønsker du selskab eller fred? At bade nøgen? At hoppe i fra Klipper eller flad sandstrand?
  • Gå aldrig længere ud, end du kan bunde, og pas på vind og understrømme, der kan føre dig langt ud på havet.
  • Spring kun på hovedet, hvor du ved, at vandet er dybt nok. Men pas ALTID på skjulte klippestykker under vandoverfladen. Bornholm er en klippeø, og mange steder er store sten og klippefremspring skjult under vandoverfladen.
  • Morgensolen er stærkest og smukkest på østkysten, aftensolen bjergtager primært på vestkysten. Nord og syd kan du opleve begge dele.
  • Respektér andre badende og pas godt på den bornholmske natur. Tag både dit og andres affald med dig. Så er stranden også smuk i morgen.
  • Følg med i Facebookgruppen Bornholmerstrande – her kan du dagligt følge med i de lokales vurdering af de enkelte strandes ’dagsform’. Her kan du også rapportere til andre om f.eks. alger og vandtemperatur, der hvor du bader.

Boderne

Boderne ligger på sydkysten af Bornholm og er det, man kan kalde en lille sommer-pop-up-by. Sandstranden er bred, og her er nogle meget smukke klitformationer, så I kan finde jeres egen gryde at sole jer i. Stranden er bred nok til leg og boldspil. Og det er dejligt, hvis vandet er roligt, og man er en god svømmer, at svømme ud til de store sten i vandet og hoppe i herfra. Her er desuden mulighed for at shoppe tøj, købe is og kaffe eller nyde en frokost på restauranten i sæsonen. Og der findes toiletter ved parkeringspladsen ved den lille bådehavn.

Perfekter Strand

Går du fra Antoinette Strand, nord for Rønne, videre nordpå mod Hasle gennem Nordskoven, kommer du til skov-mountainbike-hotellet Skovly. Stranden nedenfor er meget smuk og vild og ændrer sig konstant. Selve stranden har fint sand og jævn sandbund, og vandet bliver forholdsvis hurtigt dybt og er ofte meget klart. Det er muligt at købe mad og drikke på skovhotellet Skovly – og her kan du også parkere, hvis du ikke har mod på at vandre hertil. Er du på cykel- eller mountainbike-ferie, er stedet oplagt at besøge, da alle nødvendige faciliteter er til stede.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Næs Strand

Næs Strand ligger i en lille klipperunding ved den sydlige udkant af Allinge. Her er kun cirka 100 meter sandstrand, men til gengæld er der en stor betonplatform med trappe, og her kan man også hoppe ud på dybere vand. Du kan sole dig på de omkringliggende klipper. Vanddybden tiltager ret hurtigt, og flere skær rager op over vandet, hvilket er meget smukt. Der advares dog mod badning i stærk pålandsvind. Stranden er velegnet til familier med mindre børn, da området er nemt at overskue.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Onsbæk Strand

Onsbæk Strand ligger på sydkysten af Bornholm mellem Rønne og Bornholms Lufthavn. Denne strækning er på cirka 1,3 km, og det meste af strækningen er god sandstrand. Dybden tiltager jævnt fra stranden til 2 meters dybde cirka 100 meter fra land, og bundforholdene med revler og dybere partier er meget foranderlige og afhænger af strøm og vind. Stranden kan varmt anbefales til især børnefamilier, da der flere steder er bækudløb, der rammer havet, hvilket giver mulighed for leg – angiveligt med orange lermudder, beretter nogle lokale.

 

 

 

Hullehavn

 

 

Hullehavn

Hullehavn er Bornholms østligste campingplads, og her er skønne bademuligheder – både fra klipper og på dybt hav og i indsøer til de mindste. Stranden har en lille udspringsvippe, og der er mulighed for at spille volleyball og snuppe en drink eller en sandwich i strandbaren Øst for Paradis. Hullehavn ligger i udkanten af Svaneke ved Svaneke Fyr – ved siden af campingpladsen Hullehavn Camping. Det er et yndet sted for dykkere og snorklere. Her er mulighed for at lave bål og grille mad. Øst for Paradis sørger ofte for hyggelig live musik på sommeraftener. 

 

Balka Strand

Balka Strand

Denne strand er meget populær blandt de lokale, der er bosat på den sydøstlige del af Bornholm, og Balka er afgjort en af Bornholms bedste strande. Stranden er rundet og omkranset af skov, der tager vinden, når den står i vest. Sandet er af meget fin kvalitet, og vandhøjden er lav meget langt ud, hvilket gør stedet til en favorit for mange børnefamilier. Her er mulighed for at købe mad og drikke i Snogebæk, der ligger i den ene ende af stranden, eller i Strandhytten, der ligger i den anden ende. Begge steder er toiletter, busforbindelser m.m. På selve stranden er det muligt at leje udstyr til bl.a. windsurfing og SUP, og her er også mulighed for timeundervisning og hele kurser både for nybegyndere og mere trænede.

Sandvig Strand

For foden af Hammershus på Bornholms nordspids ligger Sandvig Strand, der er Nordbornholms mest populære badestrand. Stranden runder og er stor og bred, så her er plads til at finde sin egen plet uden for mange andre tæt på. Bag stranden står Hammerknuden som en smuk klippekulisse, og klipperne dekorerer vandet i området omkring den forholdsvis plane badestrand. TRYG´s livreddere er på stranden hele badesæsonen. I Sandvig er der leben og sommerliv, og du kan købe kaffe og is i de omkringliggende kiosker. Især er den lokale Kalas populær. I 2015 blev der desuden anlagt en meget smuk strandpromenade, hvor en 160 meter lang bænk følger kystlinjen hele vejen langs stranden. Her er der markedsstemning om sommeren.