Hvornår skal muggen frugt kasseres?

Er det tilstrækkeligt at skære muggen af frugten?
En dårlig tomat blandt friske tomater i bakke
?

Hvornår skal frugt eller grønt med mug kasseres, og hvornår er det tilstrækkeligt at skære muggen væk?



 

Anette Andersen, København

Svar fra Winnie From Thesbøl

Mindre, bløde frugter og grøntsager bør kasseres, hvis der konstateres mug på dem, fordi skimmel breder sig hurtigere i bløde end i faste grøntsager og frugter. Jordbær og tomater må næsten altid kasseres, hvis en lille del er angrebet. Er der mug på en agurk i den ene ende, kan man skære det angrebne stykke plus et ekstra stykke af for at være på den sikre side. Sådan en lang grøntsag er sjældent angrebet hele vejen igennem.

Mug/skimmel kan smages, og der sker ikke noget ved f.eks. at tage en bid af en agurk, hvis man ikke er sikker på at have fået det hele med. Den vil smage bittert, hvis der er skimmel. Spyt det ud igen, og skær lidt mere af eller kassér agurken.

Ved skimmel på mere faste grønsager og frugter må man vurdere, hvor stort angrebet er, og om der er noget at redde. Løg kan have lidt skimmel på overfladen, hvis skallen ikke har været helt tør inden pakningen. Det sidder normalt kun i skallen og fjernes sammen med skallen. På gulerødder, squash og kartofler, hvor skimmelangrebet ikke er nået ret dybt, kan man fjerne det angrebne sted på samme måde som med agurken.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Læs mere om