Madtærten er tilbage, bag den med fuldkornsmel

Vi fik nok af 1980’ernes madtærter, men nu har vi forelsket os i dem igen, og de er blevet sundere. Se opskrifter og gode tip til tærter.

Tærte er god at transportere til skovturen eller klassefesten

Løgtærte og porretærte er 80'er-klassikere

Sammenskudsgilde og madtærter var 2 sider af samme sag i 1980’erne. Vi lavede franske madtærter som quiche Lorraine med skinke og ost, og de smagte godt, men på et tidspunkt blev de umoderne og var måske heller ikke altid helt sunde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tærtedej består af vand, fedtstof og mel og ikke andet

Nu er madtærterne tilbage med flere grøntsager, mindre ost og ikke mindst en tærtebund bagt af fuldkornsdej.  Det løfter tærten ud af 1980’ernes usunde image. Tærten er stadig nem at lave, velsmagende og god til skovture eller vejfester, hvor den skal transporteres hjemmefra.

Grunddej til tærte består af mel, fedtstof og vand. En tærtedej til en form på 25-30 cm i diameter samles af 3 dl mel, 100 gram koldt smør eller margarine og 3 spsk. Vand. Lad mindst en tredjedel af melet være fuldkornsmel, så får du en mere nærende tærte, end når du bruger rent hvedemel.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Et par tip, når du laver tærten

 

  1. Vær hurtig. En tærtedej skal samles på få sekunder, så den ikke bliver sej. Ellers vil den krympe under bagningen.
  2. Afkøl dejen. Tryk den ud til en tynd plade, inden du lægger den i køleskabet i mindst en halv time. Så sætter dejen sig, bliver afkølet og er lettere at rulle ud.
  3. Træk ikke for meget i dejen, når den skal i formen. Dejen kan både rulles og trykkes ud i formen. Hvis du trækker for meget i den, vil den trække sig sammen igen under bagningen.
  4. Rul dejen ud ca. 5 cm større end formens diameter. Rul dejen op om kagerullen. Læg kagerullen midt henover den smurte form, og lad dejen glide ned på plads. Tryk den til bunden og langs kanterne og skær overflødig dej væk.
  5. Prik bunden med en gaffel. Prikningen forhindrer, at der dannes luftbobler.
  6. Forbag dejen. Især hvis fyldet indeholder meget væde, er det en god ide at forbage tærtebunden. Så holder den sig mere sprød.