12 ting du aldrig må gøre i tordenvejr

Det er både fascinerende og frygtindgydende, når vejret slår gnister og kaster med lyn. Når lynet slår ned, kan det være dødsens farligt. John Cappelen, seniorforsker og klimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, giver gode råd, så du er i sikkerhed, når der er elektricitet i luften.

Undgå åbne pladser

Lynet søger mod højtragende ting, og befinder du dig på en åben plads, vil du stikke op i landskabet og være udsat for lynet. Energien i lynet vil finde den nemmeste vej at udlades, og ting, der rager op, har en øget sandsynlighed for at blive ramt.

Søg aldrig ly under et træ

Det kan være fristende at søge ly for regnvejret, men hvis der er lyn i luften, skal du ikke søge ly under et træ, og især ikke enkeltstående træer. Lynet slår typisk ned i ting, der rager højt op, så et træ er et udsat mål. Af samme grund bør du holde paraplyen pakket sammen. Bliv hellere våd og stå det igennem. Faktisk kan det være en fordel at være våd, for hvis du bliver ramt af lynet, kan lynet løbe uden på den våde overflade uden at gå ind i din krop.

Læg dig ikke fladt ned

Hvis du bliver fanget i et tordenvejr i et åbent landskab, hvor du er den højeste genstand, skal du ikke lægge dig fladt ned på jorden for at være i sikkerhed. På den måde vil du forstørre din berøringsflade med jorden, og risikoen for, at strøm finder vej gennem dig, er større.

Rør ikke ved elektriske ting

Undgå at røre ved elektriske genstande som hegn, rækværk, varmeapparater eller apparater forbundet til el- eller telefonnettene. En mobiltelefon er ikke forbundet til et ledningsnet, men den kan alligevel reagere i et elektrisk ladet felt. Det er relativt sikkert at snakke i mobiltelefon, men du skal være opmærksom på, at du holder en elektrisk genstand, der kan reagere på elektriciteten i luften.

Bliv indendørs

Søg ly indendørs, hvis du har mulighed for det. Husk at lukke vinduer og døre, da lynet ellers kan finde vej ind. Hold dig væk fra elektriske genstande.

Sikkerhed i bilen

Hvis du bliver fanget i tordenvejr, mens du sidder i bilen, kan du føle dig sikker. I bilen sidder du i et metalbur, som vil afvise lynet. Husk at lukke døre, vinduer og soltag og lad være med at røre ved elektriske dele i bilen. Mange campingvogne er lavet plastic eller træ og derfor ikke er et metalbur. Flyvemaskiner, toge, skibe og biler er lavet af metal og er sikre opholdssteder i tordenvejr.

Sæt ikke drage op

Under tordenvejr er ikke det bedste tidspunkt at sætte en drage op. Dragens våde snor vil lede lynet. Hvis lynet finder dragen, finder det også den, der holder snoren. Benjamin Franklin, der forskede i lyn, satte netop drager op, for at tiltrække lynnedslag, så han kunne studere lynet. Han var afsindigt heldig ikke at blive slået ihjel af det. Så lad være med at sætte drage op, ligesom du heller ikke skal stå med en fiskestang eller en golfkølle.

Fanget til søs?

Der er risiko for lynnedslag i en båd med mast. Hvis man bliver fanget på søen under et tordenvejr, er det altid en god idé at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre ved elektrisk ledende genstande.

Snup ikke en dukkert

Det er ikke en god idé at bade, når det lyner. Det er samme forholdsregel, der gælder til vands som til lands. Lynet slår ligeså meget ned på havet, som det gør på landjorden. I vandet er du jo det eneste, der stikker op på en stor flade. Men hvis du er ude i vandet, så bliv derude, for idet du går op af vandet, rager du stadig op.

Gummi gør dig ikke sikker

Mange tror fejlagtigt, at man er i sikkerhed, hvis man cykler eller har gummistøvler på, fordi gummiet beskytter. Det er noget vrøvl. Motorcykler og cykler er farlige, fordi du rager op, og du sidder på en metalgenstand.

Tjek vejrudsigten

Hvis du er friluftsmenneske og skal opholde dig udendørs uden mulighed for at søge ly, er det bedste råd at holde øje med vejrudsigten. ”Tjek vejrudsigten, og hold øje med himlen,” lyder John Cappelens råd til friluftsmenneskerne, når der er sæson for tordenvejr.

Slap af og tag dine forholdsregler

Risikoen for at blive ramt af et lyn er ekstremt lille. Og risikoen for at dø er endnu mindre. Vi taler om regler, der minimerer en i forvejen mikroskopisk sandsynlighed for at blive ramt. Man skal ikke være bange for lyn, men man skal have respekt for dem.

Læs mere om