Hvorfor er du bange for tordenvejr?

Når lynet farer hen over himlen og efterfølges af et øredøvende brag, kryber din ældgamle krybdyrhjerne frem og råber: Så pas dog på.

Alle omstændigheder i et tordenvejr kalder tværtimod på, at vi passer på. Det udløser den samme krybdyrsreaktion hos os som hos dyrene: en instinktiv trang til at søge beskyttelse.

Så farligt er et tordenvejr

  • For de fleste mennesker er der ikke overensstemmelse mellem den reelle risiko og deres angst for tordenvejr.
  • De allerfleste lyn slår slet ikke ned, men er såkaldte sky til sky lyn – enten går inde i selve tordenskyen eller fra den ene sky til den anden.
  • I Danmark slår lynet årligt ned 0,23 gange pr. kvadratkilometer – det svarer til, at der pr. kvadratkilometer går omkring fire år imellem et lynnedslag.
  • For et dansk parcelhus vil det betyde, at der vil gå over 285.000 år mellem det rent statistisk rammes af et lyn.
  • For en ganske almindelig fodboldbane vil der gå næsten 6.000 år mellem hvert lynnedslag.
  • I gennemsnit omkommer en person hvert andet år i Danmark på grund af et lynnedslag.

Naturligt at være bange

Hvis et tordenvejr får dig til at fare sammen, og du mest af alt har lyst til at krybe langt væk under dynene, er det ikke så mærkeligt.

»Tordenvejr er mørkt, vådt, dystert, og det larmer. Det understøtter en uhyggelig atmosfære med en masse undertoner af noget ubehageligt. Med katastrofestemning og billeder på nethinden af brændende huse. Det er da klart, at man kan blive bange,« fortæller psykolog Mette Holm fra Aarhus.

Krybdyrhjernen kobles til

For dyrene i naturen er det naturligt at krybe i skjul - at gemme sig i sprækker og revner, når uvejret bryder løs.

»Der er meget lidt smukt koblet op på tordenvejr, med mindre man er meget fascineret af lyn hen over himlen. Alle omstændigheder i et tordenvejr kalder tværtimod på, at vi passer på. Det udløser den samme krybdyrsreaktion hos os som hos dyrene: en instinktiv trang til at søge beskyttelse,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Voksne kan abstrahere

Selv om angsten for tordenvejr – også kaldet bronto-fobi – er en af de hyppigste fobier blandt mennesker, er sikkert ligeså mange betaget af naturens kræfter.

»Hvis man synes, at et tordenvejr er smukt og fascinerende, er det resultatet af en abstraktion, hvor man er i stand til at se bort fra det, der rent faktisk sker. Og at sige, at det er hyggeligt, når det tordner, det er næsten naturstridigt, for det er det faktisk ikke,« siger hun.

Læs mere om